71

Йошка Фишер: Турция с нова възможност за интеграция с ЕС, но да отговори къде се позиционира

За Анкара въпросът е: Къде принадлежим? Към Близкия изток? Или искаме да сме част от Запада? Това ще бъде ключов въпрос за стратегическата ориентация на нацията, заяви бившият външен министър на Германия

 

Турция има нова възможност за членство в Европейския съюз, тъй като настоящият фокус на ЕС е сигурността, което означава новоизградени отношения с НАТО. Това заяви бившият външен министър на Германия Йошка Фишер, по време на посещенито в град Измир.

Милийет

"ЕС ще играе много по-фундаментална роля в световната политика през предстоящия период и ще преживее своя най-силен и най-мощен период", подчерта Фишер в интервю за турския всекидневник Милийет.

 

Бившият германски висш дипломат акцентува, че от решаващо значение за отношенията с ЕС, ще е Турция да си отговори на въпроса, дали страната се позиционира като източна или западна държава.

Турция трябва да се обърне към Запада вместо към Близкия изток, заяви категорично Фишер: „Нека запретнем ръкави и да работим заедно за бъдещето, за мир“.

Милийет

„За Турция въпросът ще бъде: Къде принадлежим? Към Близкия изток? Какво можем да спечелим там? Или дали ние искаме да сме част от Запада? Това ще бъде ключов въпрос за стратегическата ориентация на нацията“, обясни Фишер.

„Тъй като новият център на ЕС е сигурността, това означава и нови отношения между ЕС и НАТО. От гледна точка на това Турция има нова възможност за интеграция в ЕС“, допълни той.

„За съжаление, турското правителство тези дни пропуска тази възможност, като блокира Швеция, в кандидатурата ѝ за НАТО. Казано направо, моят съвет към турското правителство: не блокирайте Швеция. Кажете им добре дошли в алианса. От друга страна бих привлякъл вниманието на Брюксел с думите: Турция се завръща“, допълни Фишер.

 

Повтаряйки важността на позиционирането на страната в света, Фишер заяви, че обръщането към Запада е историческа идея и цел на основателите на съвременна Турция.

„Когато се огледаме около нас, виждаме един променящ се свят. Турция и Европа са близки съседи. Днес виждаме, че Европа също се е променила. Отношението на Русия към Украйна промени много неща в света. Променя се и структурата на нашите взаимоотношения. Би било голяма грешка да не забележите това. ЕС е резултат от Студената война на Втората световна война. Сега този период е към своя край. Сега сигурността ще бъде основната точка на един нов ЕС. За съжаление не мога да предвидя кога ще свърши войната в Украйна, но тя ни промени.“, допълни той.

 

"Турция има един народ, но е домакин на няколко етноса и религии. Проблемите, произтичащи от това да бъдеш единна държава с такова многообразие, трябва да бъдат решени", заключи Фишер.

Коментари

Отговор на коментара написан от Премахни

Публикувай
2 коментара
НА МАЙКА ТИ В Г Ъ ЗЪ

НА МАЙКА ТИ В Г Ъ ЗЪ

25.03.2023 | 07:45

СЕ ПОЗИЦИОНИРА ТУРЦИЯ :) У МИРАЙТЕ ТИХО БЕЗ ДА КВИЧИТЕ БЕ С ВИ НЬО ГОВОРЕЩА!

Отговори
0 2
Боже какви иди оти съществуват

Боже какви иди оти съществуват

25.03.2023 | 01:37

Кой си ти бе да принуждаваш Турция да се продава? Мръсник!

Отговори
1 2

Анкета

Кои партии и коалиции може да сформират правителство след вота на 2 април?