4232

Йордания достави с парашут помощ за Коледа на блокирани в най-старата църква в Газа

В писменото изявление, направено от йорданската армия, се посочва, че в съответствие с инструкциите на крал Абдула II доставките на помощ преди Коледа са били транспортирани по въздуха до крайно нуждаещите се, блокирани в църквата "Свети Порфирий" в района Аз-Зейтун в ивицата Газа.

В изявлението се посочва, че приблизително 800 християни от Газа, хванати в капан в църквата "Св. Порфирий", една от най-старите църкви в света, се опитват да оцелеят при трудни условия, лишени от храна и основни жизнени нужди. Самолет, принадлежащ на йорданските военновъздушни е успял да хвърли с парашути кутии, съдържащи хуманитарна помощ и хранителни доставки върху обсадената църква.

Йорданската армия е транспортирала по въздух помощи за Газа в 7 отделни операции от 7 октомври насам. Предишните 6 помощни операции бяха извършени към полеви болници в региона.

Гръцката православна църква „Свети Порфирий“, разположена в квартал Зейтун в южната част на град Газа и построена през 4 век, е известна като „третата най-стара църква в света“.

Много християни бяха убити и ранени при израелските въздушни удари по ивицата Газа от 7 октомври насам.

Един от християните в Газа, Ибрахим ал-Амеш съобщи за Анадолската агенция (АА), че те са се подслонили в гръцката православна църква "Св. Порфирий", веднага след като израелските атаки започнали. "Там имаше убити и ранени хора. Няма безопасно място за християни и мюсюлмани в Газа. Ние сериозно се опасяваме, че окупационната армия ще извърши геноцид. Загубих много от моите роднини и приятели в тази война.“

Обяснявайки, че никога през живота си не е бил свидетел на такъв мащаб на разрушения и че всеки ден се случват нови кланета, Амеш допълни: „Това е най-трудната война, с която съм се сблъсквал. Не знам какво да кажа? Мъртъвци има навсякъде."

Амеш подчерта, че броят на християнските общности в Газа е много малък и че те са изправени пред заплахата да бъдат унищожени от израелските бомбардировки.

Сърцата на християните в Палестина, особено в Газа, са далеч от радостта на Коледа. Дори атаките да спрат, няма да празнуваме. Ще се молим само за края на войната и за мир, докато хората се завърнат в родните си места." заключи той.

Коментари

Отговор на коментара написан от Премахни

Публикувай
0 коментара

Анкета

Как оценявате възнагражденията от близо 3000 лева, които ще получават общинските съветници в Пловдив?