71

Йоци се оказа анадолец: Леденият човек от Алпите, живял преди 5300 години, бил тъмнокож

Йоци, 5300-годишният леден човек, открит от туристи в италианските Алпи през 1991 г. се оказа, че е с произход от териториите на днешна Турция, в Анадола.

Хиляди хора посещават мумията на Йоци всяка година, която е изложена в специална студена килия в Археологическия музей на Южен Тирол в Болцано, Италия.

Според СиЕнЕн, ново проучване на ДНК, извлечена от таза му, разкри нова информация за Йоци, която заинтригува археолозите.

Новото проучване разкри, че 5300-годишната мумия има тъмна кожа и тъмни очи и вероятно е бил плешив.

Това контрастира с реконструкцията на Йоци, която изобразява бледокож мъж с коса и брада.

Алберт Зинк, ръководител на Института за изследване на мумиите в Еурак Рисърч, частен изследователски център, базиран в Болцано, заяви: "Преди се смяташе, че кожата на Йоци е потъмняла по време на процеса на мумифициране.

Изглежда, че Йоци е консумирал доста месо. Това беше потвърдено от нашия анализ на планинска коза и еленско месо в стомаха му", добави той.

Археологът Ларс Холгер Пильо, съдиректор на проекта "Тайните на леда" в Норвегия, заяви, че въпреки че древният ДНК анализ предполага, че по времето на Йоци е имало плешивост при мъжете, не е възможно да се знае със сигурност състоянието на неговата коса докато е бил жив.

Когато изследователите на новото проучване сравняват генома на мумията с този на други древни хора, те откриват, че Йоци има произход от ранните анадолски фермери, от териториите на днешна централна Турция.

Според "Гардиън" Йоханес Краузе, съавтор на изследването, заяви, че са изненадани от факта, че не откриват следи от източноевропейски степни пастири в анализа.

"Генетично, предците на Йоци изглежда са дошли директно от Анадола, без да се смесват с други групи ловци", заяви Краузе.

Йоци е израснал и живял в днешен Южен Тирол в Северна Италия, където предците му са дошли от Анадола и са започнали да мигрират в Европа преди около 8000 години, твърдят изследователите.

 

Коментари

Отговор на коментара написан от Премахни

Публикувай
0 коментара

Анкета

Какъв трябва да е следващият кмет на Пловдив?