2374
Следвайте ни

World Journal of Men's Health: Ковид посяга на най-скъпото за мъжете

viber icon

За един ужасяващ ефект от тежко прекаран ковид пише в последния си брой научното списание World Journal of Men's Health, което се издава от Факултета по медицина към Университета на Маями. Представен е случаят на 30-годишен хетеросексуален американец, който е прекарал тежък ковид през юни миналата година. 

След това мъжът е страдал от еректикилна дисфункция /проблем с ерекцията/ и нещо още по-ужасяващо – твърди, че пенисът му се е смалил с над 4 сантиметра. Лекарите, които са го прегледали, са му казали, че състоянието му не може да се промени.

„Това оказва невероятен натиск върху моята увереност и способностите ми в секса“, споделя пред World Journal of Men's Health мъжът.

Списанието съобщава за направено проучване сред 3400 млади мъже прекарали ковид. 200 от тях твърдят, че имат еректилна дисфункция и намален по дължина пенис. Показани са снимки с микроскоп на кръвоносните съдове в интимната област на мъжа преди и след прекаран ковид.

Снимка от университета в Маями, която показва как се променят кръвоносните съдове в интимната област преди и след ковид

Списанието обяснява и нещо много обезпокоително – дълго време, след като мъжът се излекува от ковид, вирусът продължава да живее в тази област и така продължава да поразява кръвоносните съдове. 

Известният американски уролог д-р Чарлз Уеливър, който е шеф на Медицинския колеж за мъжко здраве в град Олбъни, потвърждава, че ковид може да предизвика еректилна дисфункция и в някои случаи до свиване на половия орган на мъжа. 

„Просто свържете точките – при мъжете се появяват сериозни проблеми с кръвоносните съдове. Мъже може да започнат да страдат от приапизъм /състояние на постоянна ерекция, дори и при липса на психологическа и физическа стимулация/ или обратното - смаляване на пениса", казва д-р Уеливър.

Д-р Ашли Уинтър

Думите му се подкрепят от друг виден уролог – д-р Ашли Уинтър от щата Орегон. 

Двамата уролози обаче отричат мнението на лекарите на пострадалия американец, че състоянието му не може да бъде подобрено към по-добро. Те го съветват да започне рехабалитационни практики, приемане на лекарства и използване на вакуумни устройства, които ще му помогнат да възвърне предишната си форма. 

Росен Саръмов

Росен Саръмов

Репортер-редактор - екип "Общество"

Росен Саръмов е випускник на Английската гимназия в Пловдив. Завършил е МИО и има магистратура по Външна търговия. Владее отлично английски и руски език.   Още

Коментари (0)

Коментари

Отговор на коментара написан от Премахни

Публикувай

Анкета

Кои са най-големите предизвикателства пред новото правителство през 2022-ра година?