2374

Взривове изкараха от строя две руски антени в молдовското Приднестровие

Две мощни антени от радиоцентър в село Маяк в молдовското Приднестровие са унищожени след експлозии.

И двата предавателя са били използвани за ретранслация на руска радиостранция както на територията на непризнатата сепаратистка република, така и в Украйна. 

При инцидента няма пострадали хора. Взривовете са избухнали в 6:40 и 7:05 ч. сутринта във вторник. 

Службите на Приднестровската република са отцепили района на центъра "Маяк", като е започнала проверка на всички обекти на територията му от сапьори. 

Приднестровският радиотелевизионен център е построен в края на 60-те години и е можел да ретранслира сигнал до САЩ, Близкия Изток и Латинска Америка, съобщават от приднестровското вътрешно министерство. 

До момента няма информация кой е отговорен за взривовете. 

Приднестровска молдовска република, чието население е малко под 500 000 души, е доминирана от проруски сепаратистки настроения. Територията с център Тираспол не е призната от Молдова, но се управлява от отделен парламент и президент. Русия поддръжа свой военен контингент от около 1500 души. 

От началото на войната в Украйна Приднестровието стана критична зона заради взаимни обвинения между Москва и Киев за готвени провокации. 

 
Според украинските власти - Русия търси повод, за да навлезе на молдовска територия след инвазията в Украйна. Русия, от своя страна, обвинява украинската армия в опити за атаки срещу руското население в съседната страна. 

234595

Коментари

Отговор на коментара написан от Премахни

Публикувай
0 коментара

Анкета

Коя дата е най-подходяща за национален празник на България?