Следвайте ни

Взимат лиценза на румънски застраховател, работи и у нас

viber icon

Органът за финансов надзор на Република Румъния на 19 февруари 2020 г. е отнел лиценза на румънския застраховател „Чертасиг - Застрахователно и Презастрахователно Дружество“ АД. Причината е, че компанията не е възстановила равнището на допустими собствени средства, покриващи минималното капиталово изискване в рамките на срока, предвиден от закона.

Това съобщиха от българската Комисия за финансов надзор (КФН). В същото време Органът за финансов надзор на Република Румъния е установил състоянието на неплатежоспособност на „Чертасиг - Застрахователно и Презастрахователно Дружество“ АД и е взел решение да започне производство по несъстоятелност срещу застрахователя.

Застрахователят има задължението да уведоми застрахованите за тяхната възможност да прекратят застрахователните договори, сключени с „Чертасиг - Застрахователно и Презастрахователно Дружество“ АД, а също така и по отношение тяхното право да възстановят платените застрахователните премии по договорите за периода между момента на прекратяване и изтичане на срока на валидност на договорите. Договорите, които не бъдат прекратени остават в сила до изтичането на срока им.

Всяко лице, което предяви претенция срещу „Чертасиг - Застрахователно и Презастрахователно Дружество“ АД след настъпването на рискове, покрити от валидна застрахователна полица между датата на отнемане на лиценза и прекратяването на застрахователните договори, може да иска застрахователната компания да му заведе претенцията.

Застрахователната дейност, извършвана от „Чертасиг - Застрахователно и Презастрахователно Дружество“ АД в Република България също се покрива от съществуващия в Република Румъния Гаранционен фонд за застраховане. Румънският застраховател извършва дейност на територията на Република България чрез клона си „Чертасиг - Застрахователно и Презастрахователно Дружество АД“ КЧТ. Застрахователят има право да извършва дейност в Република България при условията на свободата за предоставяне на услуги от 2012 г. и при условията на правото на установяване – от 2014 г.

Коментари (0)

Коментари

Отговор на коментара написан от Премахни

Публикувай

Анкета

Ще помогне ли извънредното положение у нас срещу коронавируса?