4020

Вучич триумфира в Белград, спечели местните избори

Управляващата Сръбска прогресивна партия е победител на изборите за градски съвет в столицата Белград и на частичните местни избори в страната днес, съобщи Ройтерс. Според неофициално паралелно преброяване на социологическата агенция ЦеСид коалицията, водена от Сръбската прогресивна партия, получава 52,9 процента от гласовете в Белград, предаде БТА.

На второ място със 17,2 процента е гражданската екологична листа "Доктор Саво Манойлович - Аз съм Белград - Крени-промени", ", а на трето място са няколко партии от опозиционната коалиция "Сърбия срещу насилието", обединени под името "Избираме Белград". Те събират 12,5 процента от гласовете. Най-голямата партия от "Сърбия срещу насилието" обаче, Партията на свободата и справедливостта на Драган Джилас, не участва в изборите в Белград и на някои от другите места.

Повторните избори в Белград се проведоха след няколко месеца на протести след парламентарните и частичните местни избори на 17 декември, на които според опозицията и международни наблюдатели имаше нередности, включително медийни пристрастия и купуване на гласове.

По-рано вчера имаше сблъсъци между привърженици на опозицията и активисти на Сръбската прогресивна партия в Белград и в Нови сад.

Президентът на Сърбия Александър Вучич обяви победа и каза, че партията му ще има мнозинство в 110-членния белградски съвет.

"Сега вместо 54 места ще имаме 63, невероятна победа, Благодаря ти, Сърбия", заяви Вучич, цитиран от B92.

Той посочи, че "повече от година продължи ужасният натиск, свързан с изборите".

Имахме мнозинство дори след 17 декември в Белград. Но смятахме, че това не е достатъчна легитимност, защото някои други не искаха да се коалират с нас. Сега ще имаме 62 или 63 мандата, вместо 54, както беше в случая през декември", добави той.

"В Белград ще имаме 52% от подадените гласове, добави той. Невероятно убедителна победа в Нови Сад, 45 мандата и 53% от гласовете в Нови Сад", каза Вучич. Той каза, че Ниш е най-трудната политическа игра.

Анкета

За кой отбор ще стискате палци на Евро 2024?