71
Следвайте ни

Вучич: Ще се върна от Москва като полковник или като покойник

viber icon

Сърбия обмисля да купува минимум по три милиарда кубични метра руски газ всяка година

Заминавам за Москва за преговори за газа и ще се върна като полковник или като покойник. Това заяви президентът на Сърбия Александър Вучич пред белградската телевизия Хепи.

Вучич заминава за Москва за среща с президента Владимир Путин на 25 ноември и една от основните теми ще е цената на руския газ за Сърбия, пояснява БТА.

Сърбия обмисля възможността да купува минимум по три милиарда кубични метра руски газ всяка година в продължение на 10 години. Сега съгласно дългосрочния договор купуваме газ по 270 долара за хиляда кубични метра, каза сръбският президент.

Неотдавна Вучич съобщи, че като първо предложение Белград е получил формула, при която цената на газа за Сърбия би достигнала 780-790 долара за хиляда кубични метра. Сръбският президент каза, че страната не може да издържи такава цена.

Договорът за внос на газ от Русия изтича в края на годината, каза той и добави, че ще иска спешно увеличение на доставките, защото резервите от газохранилището в Банатски двор се изпразва всеки ден.

Президентът съобщи, че в момента в Сърбия се строят осем до десет автомагистрали и говори за фазите, в които се намира строителството на тези пътища.

 
Той изтъкна, че по света все повече се строят атомни електроцентрали и Сърбия трябва да следва тази тенденция. По темата Вучич е разговарял с унгарския премиер Виктор Орбан, а по-рано за АЕЦ Белене - с тогавашния премиер Бойко Борисов. Ще трябва да имаме и зелена енергия, но това изисква инвестиции, посочи той.

Още от категорията

Виж всички

Коментари (1)

Жанвиденов ФЕН

Жанвиденов ФЕН

18.11.2021 | 08:14

Абе по-добре не се връщай изобщо, капитане!

Отговори
3 0

Коментари

Отговор на коментара написан от Премахни

Публикувай

Анкета

Какво е най-важното, което новото правителство трябва да свърши в следващите месеци?