Следвайте ни

Вучич се ядоса! Затягат мерките след шпионския скандал

viber icon

Имах само един въпрос към руския посланик Александър Боцан-Харченко - "Защо" заяви снощи президентът на Сърбия Александър Вучич след заседанието на Съвета за национална сигурност. То бе свикано по повод аферата със записа, на който се вижда как руският дипломат и служител на военното разузнаване Георгий Клебан дава пари на високопоставен сръбски служител, пише вестник "Данас". Записът е бил публикуван на 17 ноември в Ютюб, а неговата автентичност е потвърдена.

Вучич подчерта, че Сърбия има изключително добри отношения с Русия и посочи, че Клебан вече не е на територията на Сърбия. Уверен съм, че руският президент /Владимир Путин/ не е бил информиран за такива неща, каза Вучич, предава БТА.

Той заяви, че Сърбия не забравя подкрепата на Русия в Съвета за сигурност на ООН, нито подкрепата й в международните организации по отношение на запазването на териториалната цялост и суверенитета на Сърбия, както и помощта за въоръжаването на сръбската армия.

Президентът напомни, че Сърбия е единствената страна, която не е въвела санкции срещу Русия, когато това направиха много европейски страни, нито някога е гласувала против интересите на Руската федерация, и "никога с нищо не е зстрашила отношенията с Русия".

Той подчерта, че въпреки всичко Сърбия остава последователна в политиката си на военен неутралитет и няма да стане член нито на НАТО, нито на който и да е друг военен съюз.

Вучич заяви, че в бъдеще пратеници на австрийските, германските и българските служби в рамките на военните представителства няма да имат достъп до значими информации и събития.

"Някои военни пратеници, които понякога се появяват, винаги са представители на военно разузнавателните агенции, в 90 процента от случаите, но някои се появяват в нашата страна в свои униформи, в Рашка /област в западна Сърбия, близо до границата с Косово и Черна гора - бел. ред/, където директно представляват политически решения, които биха рушили интегритета на Сърбия", каза Вучич. Реакцията на Сърбия е силна и тези лица вече няма да имат достъп по никой начин нито до важни информации, нито до важни събития в Сърбия, заяви той.

Президентът каза и че има много агенции на други страни, които събират значими разузнавателни данни на територията на Сърбия, за да могат да влияят на политиката или за промяна на официалната политика, както и да събират разузнавателни данни с цел наблюдаване на силата и капацитетите на Сърбия.

Коментари (0)

Коментари

Отговор на коментара написан от Премахни

Публикувай

Анкета

Какво очаквате от промените в кабинета "Борисов 3"?