3906

Вучич: Няма да наложим санкции на Русия

„Не възнамеряваме да наложим санкции на Русия, въпреки огромният натиск от Запада“. Това заяви в ексклузивно интервю за ТАСС сръбският президент Александър Вучич.

"Когато започна конфликтът в Украйна, аз казах, че не знам как ще се развият събитията. И тогава решихме на държавно ниво да осъдим конфликта, както и всички останали, но казахме, че нашата позиция не е да налагаме санкции срещу Русия. Казах това тогава, защото знаем от себе си какво е, когато срещу теб се налагат санкции. Имаме приятелски настроен към нас народ и би било несправедливо да постъпим така спрямо руския народ", каза Вучич.

"Но аз казах на сърбите, че не мога да гарантирам това, защото не знам какъв ще бъде целият този натиск в бъдеще. Не исках да се правя на герой за един, два или три дни и след това да променя решението си. Но това, което казвам, е: "Не знам", а когато кажа, че не знам, тогава моята дума струва повече от твърдото обещание на когото и да било", отбеляза сръбският президент.

"Изминаха точно две години от началото на войната. Сърбия е единствената страна в Европа, която не е наложила никакви санкции. Имате много приятели във всички европейски държави и всички те са наложили санкции срещу Русия. Някой ще ви каже, "че те са въведени от централното правителство и те са против, някой ще каже, че ние сме наложили санкции срещу вас, но помагаме по други въпроси. Единствената страна, която не е наложила санкции, е малка Сърбия", подчерта Вучич и добави, че на всяко събитие на международно ниво, на което присъства сръбският лидер, "основната тема са санкциите срещу Русия".

"Ние не се бием в гърдите или нещо подобно, но както виждате, моят отговор към вас ще продължи да бъде, че ще се опитаме да отстояваме позицията си възможно най-дълго. Успяхме да направим това в продължение на две години. Ще продължим ли да го правим "Не знам, но се надявам да е така", заключи държавният глава.

След началото на войната в обръщение към нацията след заседание на сръбския Съвет за сигурност Вучич заяви, че страната му подкрепя териториалната цялост на Украйна, но няма да налага санкции срещу Руската федерация. Той заяви, че републиката временно преустановява военните и полицейските учения с всички чуждестранни партньори. Вучич отбеляза, че Сърбия смята Русия и Украйна за братски държави и изразява съжаление за случващото се в Източна Европа. Той също така заяви, че Белград е готов да предостави хуманитарна помощ на Киев

Коментари

Отговор на коментара написан от Премахни

Този сайт е защитен от reCAPTCHA и Google Политика за поверителност и Условия за ползване са приложени.

Публикувай
1 коментар
aaaa

aaaa

20.02.2024 | 23:11

Шокиран съм, наскоро научих, че 90% от хората са заразени с пapaзити, поради тях имаме повечето заболявания (включително рак), алергии, хронична умора и главоболие, торбички под очите, акне и папиломи, чести настинки и слаб имунитет, тази инфекция бавно ни убива. Вземете теста и разберете дали сте заразени и как да спасите себе си и близките си------ https://shout.to/testa

Отговори
0 2

Анкета

Как оценявате служебния кабинет "Главчев"?