4232

Втори астронавт на Турция отива в космоса

Турският министър на промишлеността и технологиите на Мехмет Фатих Каджър заяви, че е започнала подготовката за „Космическия закон“, който ще позволи на Турската космическа агенция да изпълнява работата си по-ефективно. Все още не е споделена информация за съдържанието на проектозакона.

Отговаряйки на въпроси на членове на пресата в рамките на Националната космическа програма, Каджър сподели впечатленията си относно събитията свърдани с изпращането на първия турски астронавт в космоса: „Мисля, че това е първият път, когато едно научно събитие е толкова социализирано и следено толкова подробно от обществеността в Турция.

Вторият космически пътешественик Тува Джихангир Атасевер също ще направи суборбитален полет в рамките на 2-3 месеца.“ 

Турция избра Алпер Гезеравджъ и Тува Джихангир Атасевер за първите бъдещи космически пътешественици на Турция по време на техническия фестивал TEKNOFEST в Истанбул през април 2023 г.

Първият турски космонавт Алпер Гезеравджъ излетя с ракета на SpaceX на 19 януари. Той е бивш боен пилот на F-16 и след това граждански пилот от Турските авиолинии. Той беше избран измежду 30 хиляди доброволци, желаещи да станат космонавти. След щателна проверка едва двама души бяха избрани да тази престижна мисия. 

Суборбиталните полети са мисии с научни цели, подобни на пилотираните космически мисии. Не е известно с коя космическа компания Атасевер ще извършва суборбитални полети.

Каджър допълни,  че в Анкара ще бъде създадена зона за развитие на космическите технологии.

Той подчерта, че това ще бъде крайъгълен камък за турската космическа индустрия. „Подготвихме проект за закон за космическата индустрия, който ще позволи на Турската космическа агенция (TUA) да изпълнява по-ефективно работата си. Това е проект в рамките на целите на националната космическа програма, така се надяваме Турция да има успешна космическа индустрия, подобно на отбранителната ни индустрия. Първа стъпка бяха нашите собствени сателити изпратени в космоса досега. Това са важни проекти, тъй световната космическа икономика расте с 30-40 процента всяка година. Виждаме, че до 5-6 години ще достигне един трилион долара. Така че нека не пропускаме това.”

Турската национална космическа програма беше обявена на 9 февруари 2021 г. В дългосрочен план се цели позиционирането на Турция като страна, която може да произвежда всички подкомпоненти за космическите технологии, на търговско конкурентно ниво.

Коментари

Отговор на коментара написан от Премахни

Публикувай
1 коментар
Кольо

Кольо

30.01.2024 | 01:31

Нашите двама първи космонавти май преди почти половин век летяха

Отговори
0 1

Анкета

Как оценявате възнагражденията от близо 3000 лева, които ще получават общинските съветници в Пловдив?