71

Всяка пета сграда в Истанбул - рискова при земетресение

Една от пет сгради в Истанбул, където специалисти от дълго време алармират за предстоящо мощно земетресение, е построена върху рискова геоложка основа, разкрива докладът за екологичния план на Истанбул.

 

В доклада се посочва, че сградния фонд в 16 милионния град е изграден върху площи, включващи гори, водни басейни, корита на потоци и земеделски земи.

АА

Тези територии, които са геоложки неподходящи за заселване, също са силно наклонени и предразположени към свлачища.

 

В доклада се казва още, че има 8829 хектара неправилно построени жилищни зони в близост до седем водни басейна с голямо значение за питейната вода на мегаполиса. Това са Теркос, Бююкчекмедже, Кючукчекмедже, Алибейкьой, Сазлъдере, Елмалъ и Омерли.

 

Като неподходящи за заселване се категоризират и свлачищните зони, пясъчните дюни, ерозионните зони, наклоните и насипите. Докладът подчертава, че жилищните площи в тези рискови от геоложка гледна точка точки в града съставляват 20,4 процента от общите жилищни площи в Истанбул.

 

Бейкоз и Кадъкьой от азиатската страна бяха идентифицирани като двата района, където геологично неподходящите селища са особено изобилстващи. В европейската част на Истанбул, Бюйюкчекмедже, където живеят много български изселници, е с най-голямата площ с 3019 хектара.

 

В доклада се казва, че тези райони са най-проблемни по отношение на риска от земетресение.

Докладът подчертава, че по-голямата част от жилищните райони, построени върху горски площи, са разположени в европейската страна, особено в квартал Есенлер. В азиатската част на града, в районите Бейкоз и Умранийе има най-много жилищни райони, построени върху гори.

Коментари

Отговор на коментара написан от Премахни

Публикувай
0 коментара

Анкета

Кои партии и коалиции може да сформират правителство след вота на 2 април?