Следвайте ни

Всяка четвърта жена в здравния сектор в Турция има COVID-19 

viber icon

Общо 92,6% от жените здравни работници в Турция са заявили, че заплатите им не са достатъчни, за да отговорят на техните нужди на фона на пандемията COVID-19, според доклад на здравния синдикат (Sağlık-İş) в страната, съобщава в-к Джумхурийет.

Докладът, базиран на проучване, проведено върху 545 жени медицински работници от различни части на Турция по повод Международния ден на жената, 8 март, разкрива, че по-голямата част от здравни работници жени в страната са страдали от финансови затруднения през последната година.

Около 77,5% от участниците заявиха, че са се задължили да плащат нормалните си разходи през последната година, като 61,1% са теглили потребителски заеми и близо 30% са натрупали дълг по кредитни карти.

Около 24,2% от жените работещи в здравния сектор  в Турция са заразени с COVID-19 от началото на пандемията, 22,2% са влезли в контакт с заразени лица, показва още докладът.

Повече от половината от участниците в проучването заявиха, че изпитват страх и безпокойство по време на пандемията, а по-малко от половината заявяват, че се чувстват нещастни, стресирани, депресирани и самотни.

Около 43,7% от участниците заявиха, че здравните институции, в които са работили, не са им осигурили достатъчно финансова и психологическа подкрепа по време на пандемията; 15,8% заявяват, че институцията ги кара да се чувстват самотни; и 9,5% заявяват, че са били подложени на мобинг на работните си места.

Докладът също така разкрива, че 40,5% от жените здравни работници са били подложени на вербално насилие по време на пандемията, докато 66,2% са заявили, че се чувстват загрижени за бъдещето си в професията.

Повишаването на благосъстоянието на жените е от решаващо значение за обществото като цяло “, каза председателят на синдиката Зекийе Баджаксъз пред в-к Джумхурийет.
 
 
 

Михаел Гушев

Михаел Гушев

Кореспондент на "Марица" в Турция

Михаел Гушев е завършил ЕГ "Г. Кирков" в Пловдив с френски език и ПУ "П. Хилендарски" със специалност "Математика и информатика". Работил е във в. "Глас", а от 1995 г. работи във в. "Марица". От 2001 г. е кореспондент на вестника в Турция. Владее перфектно френски, английски, турски и руски език.   Още

Още от категорията

Виж всички

Коментари (0)

Коментари

Отговор на коментара написан от Премахни

Публикувай

Анкета

Кой е най-добрият вариант за страната след изборите?