Следвайте ни

Всички се питат: Кой ще управлява Великобритания, ако Борис Джонсън не може

viber icon
Кой ще застане начело на Великобритания, ако премиерът Борис Джонсън не е в състояние да я управлява?
 
Конституцията на Обединеното кралство не дава ясен отговор на въпроса, който вълнува много британци в момента.
 
От офиса на премиера заявиха, че той ще продължи да ръководи правителството, както направи и след 27 март, когато сам се постави под изолация на "Даунинг стрийт" 10 заради положителната си проба за коронавирус, уточнява БТА.

От кабинета заявиха, че британският външен министър и първи министър Доминик Рааб ще замества Джонсън при необходимост. Рааб председателстваше днешното заседание на правителството, посветено на борбата с коронавируса, и ще продължи да председателства подобни заседания, докато Джонсън е в болница.

Рааб формално трябва да замества Джонсън, докато премиерът се завърне, заяви Пол Гудман, редактор на влиятелния в средите на Консервативната партия уебсайт ConservativeHome.

Британската конституция, която е сбор от стари и съдържащи противоречия помежду си прецеденти, не предлага ясен резервен план за заместване на действащия премиер.

"Не сме се озовавали в подобна ситуация и преди не се е налагало да мислим по този въпрос", каза пред Ройтерс Кейтрин Хадън, старши научен сътрудник в Института за управление, след като Джонсън даде положителна проба за коронавирус.

Няма ясни правила за това какво да се предприеме, ако премиерът или друг високопоставен служител не може повече да изпълнява задълженията си.

През юни 1953 г. тогавашният британски премиер Уинстън Чърчил получава удар, докато е на власт. Състоянието му е запазено в тайна толкова добре, че дори част от високопоставените министри не разбират за него. Чърчил изненадва лекарите, като се възстановява и продължава да изпълнява задълженията си. Той се завръща на "Даунинг стрийт" два месеца след удара.

В по-скорошната британска история на премиераТони Блеър на два пъти му се налага да се подложи на лечение заради проблеми със сърцето, като и двата пъти бързо се връща към изпълнението на служебните си задължения.

Боб Кърслейк, ръководител на държавната администрация в периода от януари 2012 до септември 2014 г., заяви пред "Скай нюз" след новината за положителната проба на Джонсън, че правителствените служители трябва да знаят какво ще се случи, ако високопоставените министри няма да мога да изпълняват функциите си. Потенциалната загуба на координатора на политиките на правителството Майкъл Гоув би била сериозен удар, изтъкна Кърслейк.

Още от категорията

Виж всички

Коментари (0)

Коментари

Отговор на коментара написан от Премахни

Публикувай

Анкета

Ще ходите ли на море и къде?