71

Всички него гледат: Ще удържи ли Имамоглу Истанбул на изборите в Турция?

Турция ще проведе общонационални местни избори утре, 31 март, но основната надпревара ще бъде в Истанбул, където Екрем Имамоглу – политикът, който накърни аурата на непобедимост на президента Реджеп Тайип Ердоган през 2019 г., като победи кандидата на управляващата партия за спечелване на кметския пост в културната и икономическа столица – ще се опита да спечели преизбиране тази неделя.

Анка

Гласоподавателите на прокюрдската партия DEM (известна преди като партия HDP) бяха преди 5 години от решаващо значение за тази победа, която ги накара да дадат гласовете си на Имамоглу, тъй като основният кандидат на опозиционната Републиканска народна партия (РНП), шокира Ердоган и сложи край на четвъртвековно управление от неговата Партия на справедливостта и развитието (ПСР) и нейните ислямистки предшественици. Въпреки това опозиционната коалиция, която претърпя съкрушително поражение, след като Ердоган и неговите съюзници триумфираха на миналогодишните парламентарни и президентски избори, се разпадна. Прокюрдската партия DEM издигна свои собствени кандидати в цяла Турция, включително в Истанбул.

МГ

Впечатлението, създадено от съществуващите социологически проучвания – като много от тях се смятат за ненадеждни – е, че Имамоглу и съперникът му, кандидатът на ПСР Мурат Курум са с много близки резултати в надпреварата.

Не е ясно колко кюрди все пак ще загърбят партийната лоялност и ще подкрепят Имамоглу в неделя.

Те са объркани и не са решили“, отбеляза Юксел Генч от социологическата агенция "Самер" пред Ройтерс по отношение на кюрдските избиратели в Истанбул. Генч, който заяви, че 40% от привържениците на DEM са посочили, че ще гласуват за Имамоглу, добави: „Те обмислят да гласуват за своя партиен кандидат, но не искат ПСР да спечели.“

МГ

Рож Джирасун, директор на Rawest Research, пък отбеляза, че DEM и РНП са постигнали сделка за някои райони на Истанбул, което улеснява кюрдските избирателите да могат да подкрепят Имамоглу, а не кандидата за кмет на DEM Мерал Данъш Бешташ, като около половината от тях са склонни да го направят.

Ердоган, който беше кмет на Истанбул между 1994-1998 г., заклейми това споразумение като "мръсна сделка".

За разлика от 2019 г. 53-годишният Имамоглу също се кандидатира без подкрепата на националистическата опозиционна "Добра" партия, което го оставя да води кампанията си сам. Той също така се изправя срещу широкообхватна апатия в страната. Много турци които са против управлението на ПСР вярват, че е станало почти невъзможно да се победи режимът на Ердоган. Много избиратели дори са убедени, че миналогодишните национални избори са били нагласени от задкулисни актьори.

Анка

Със сигурност ще бъде напрегната надпреварата в Истанбул... Чувството на апатия се появи сред привържениците на опозицията след поражението на общите избори“, отбеляза Беркай Мандирачи от International Crisis Group пред вестник Гардиън. „Разпокъсването на опозицията подхрани схващанията, че промяната е все по-малко вероятна. Всички партии имат свои кандидати, а изборите но закон се провеждат само в един тур. Резултатите ще са ясни в неделя, като печели кандидатът получил най-голям процент, дори и той да е под 50 на сто.“

АА

Както винаги, Ердоган остава непоколебим лидер на Турция, въпреки че е широко обвиняван за лошо икономическо управление, което причини мъчителна икономическа криза, пълна с необуздана инфлация, официално измерена на 81% на годишна база в Истанбул през февруари, и срината лира. 

Решимостта на Ердоган да си върне Истанбул по подтикна да организира десетки грандиозни предизборни митинги в страната и в много райони на 16 милионния град. Неговият кандидат за кмет е 47-годишен бивш министър на околната среда Мурат Курум. Но до момента той води кампания в сянката на Ердоган.

АА

От друга страна, налице е и широко разпространеното усещане, че наистина няма значение кой е на власт в Истанбул – град с най-малко 16 милиона жители, който представлява една трета от БВП на Турция – защото властта е на централното правителство. Още след предишните местни избори през 2019 г., Ердоган заяви, че Имамоглу в управлението си ще ще бъде "куца патка" и няма да допринесе с нищо за мегаполиса. От опозицията в последните години непрекъснато се оплакваха, че работата им е спъвана от бюрократични бариери от Анкара и финансирането на много проекти е бавено или отменяно. От управляващата партия пък осъждат Имамоглу, че бил върнал Истанбул 30 години назад в развитието си.

АА

Евентуално поражение на Имамоглу, често описван като талантлив оратор, може да нанесе фатален удар на всяка амбиция на опозицията, един ден да детронира 70-годишния Ердоган. Сегашният кмет на Истанбул се смята от много хора, за силен претендент за президентския пост на следващите избори в Турция.

Отвоюването на Истанбул „е от решаващо значение за плана на Ердоган да разшири властта си и същевременно да отстрани главния си политически враг“, отбелязва Волфанго Пиколи, съпрезидент на консултантската фирма Teneo, пред Блумберг. Победата също така ще позволи на президента и ПСР да възвърнат контрола върху финансови ресурси, които са ключови за поддържането на тяхната мрежа от подкрепа, добави той.

АА

Въпреки че Ердоган почти ежедневно използва огнена и агресивна реторика в осъждане на Израел, някой негови критици посочват, че Турция поддържа значителни търговски връзки със страната, въпреки призивите за търговско ембарго.

АА

Като цяло общинските избори в Турция ще се проведат в 81 провинции, като опозиционната РНП също се стреми да задържи столицата Анкара, която спечели през 2019 г.

Избирателните секции ще бъдат отворени от 7 до 16 часа в източните провинции и от 8 до 17 часа (местно време) в останалата част на страната. Първоначалните резултати се очакват до 10 часа вечерта (21 ч. българско време) в неделя. 

Коментари

Отговор на коментара написан от Премахни

Този сайт е защитен от reCAPTCHA и Google Политика за поверителност и Условия за ползване са приложени.

Публикувай
3 коментара
Васил

Васил

30.03.2024 | 20:51

Стpacтен и дълъг ceкc със cилен щpaнг, яpки оpгaзми, много cпеpмa, контрoл на еякyлaциятa, пoвишен тестoстеpoн и бeзoпаснo на вcякa възpaст! Вcичко тoва в eдна кaпcyла, кoято ще нaпpави ceкca ви нeзабpавим:------- https://e.vg/alman

Отговори
0 0
Каймакамов

Каймакамов

30.03.2024 | 16:39

Имамоглу е олицетворение на нашите кметове с ремонт на ремонта на ремонта. Утре вечер Истанбул ще има нов кмет и той се казва Мурат Курум много категорично.

Отговори
2 3
Халил

Халил

30.03.2024 | 16:21

Твърдо ЗА г-н Имамоглу!

Отговори
4 2

Анкета

Как оценявате служебния кабинет "Главчев"?