4232

Вселенският патриарх води церемония на гроба на Свети Никола в Южна Турция

В южна Турция се проведе церемония за отбелязване на годишнината от смъртта на Свети Николай, известен още като "Ноел Баба" или Дядо Коледа в Турция

Събитието вчера беше председателствано от вселенския патриарх Вартоломей в Мемориалния музей — църквата Свети Николай в Демре, провинция Анталия.

Смята се, че Свети Никола е починал на 6 декември през 4 век именно в тази църква той е служил последно. Там се намира и първонално гроба му, преди тленните му останки да бъдат преместени в Бари.

Говорейки на събитието, Вартоломей подчерта, че продължаващите войни в Близкия изток и на север от Турция са засегнали дълбоко цялото човечество.

Молихме се за незабавен край на войните и за разплаканите хора в двата региона. Надяваме се, че майките вече няма да плачат, децата вече няма да се страхуват, младите животи вече няма да угасват преждевременно. За съжаление, в 21-ви век проблемите като войната и разселването все още се очертават като най-големите проблеми, пред които е изправено човечеството."

Той също така благодари на правителствени служители и местни власти, включително министъра на културата и туризма Мехмет Нури Ерсой и министъра на вътрешните работи Али Йерликая за тяхното разрешение и подкрепа при организирането на церемонията.

В церемонията участваха представители на Вселенската патриаршия от Истанбул, както и духовници от Гърция и Турция, заедно с множество православни миряни дошли специалноза събитието.

По време на церемонията православните последователи се помолиха и запалиха свещи. Беше отбелязано, че много руски и украински граждани, които присъстваха на церемонията, също се молеха заедно.

Коментари

Отговор на коментара написан от Премахни

Публикувай
0 коментара

Анкета

Как оценявате възнагражденията от близо 3000 лева, които ще получават общинските съветници в Пловдив?