49

Вселенският патриарх и Папата се молят за мир между Украйна и Русия

Президентът на Украйна Владимир Зеленски, разговаря вчера по телефона с Негово Светейшество Вселенския патриарх Вартоломей и описа ситуацията в страната след военното нахлуването на Руската армия. Президентът изрази благодарността си за проявите на подкрепа от страна на Вселенската патриаршия към неговия народ. 

В съобщение на патриаршията се споменава: "Вселенският патриарх увери Зеленски в солидарността и постоянните молитви на Майката Църква, враждебния огън и военния конфликт да спре незабавно. Той поздрави президента за енергичния му борбен дух, както и за вдъхновението и подкрепата, които оказва на украинския народ със своето смело поведение. Накрая, Негово Всесветейшество предаде своята молитва за сила и издръжливост свише, за да може мирът бързо да възтържествува в Украйна, чийто народ, както и много други народи, получи православната вяра от Константинополската църква."

Вселенска Патриаршия Истанбул

Православните християни в южната турска провинция Анталия се събраха в неделя и се помолиха за мир, когато военните сблъсъци между Украйна и Русия навлязоха в четвъртия ден. 

В района живеят над половин милион руснаци и украинци.

 

Молитвените се проведоха в църква към Рускоговорящата асоциация на православните вярващи в област Алания, а московският православен свещеник Дмитрий Богатир ръководи събитието.

Анадолска агенция

"Приканваме всички враждуващи страни към мир. Ние не искаме хората да загиват", каза той и добави, че двете страни имат дълбоки исторически отношения и мирът трябва да възтържествува, за да не страдат невинни хора.

 

Константин Соркин, руски гражданин, каза, че е дълбоко разстроен от продължаващата война. "Надявам се, че мирният договор ще бъде подписан възможно най-скоро... Ние ще бъдем същите, когато има мир. Това, което има значение, е единството и солидарността сега", каза той.

 

Междувременно папа Франциск призова всички да се молят за прекратяване на войната. В туит той каза: „Подновявам поканата си към всички да участват на 2 март, в Ден на молитва и пост за мир в Украйна, за да бъдем близо до страдащия украински народ, съзнавайки, че всички сме братя и сестри, и да молим Бог за край на войната."    

Анадолска агенция

Руският президент Владимир Путин обяви "специална военна операция" в Украйна в четвъртък, ход, който срещна силен отговор от Запада.

 

Западните сили наложиха финансови санкции на Москва и решиха да доставят на Украйна оръжия и боеприпаси.

Коментари

Отговор на коментара написан от Премахни

Публикувай
2 коментара
А нашият клир е в интимни връзки с руския

А нашият клир е в интимни връзки с руския

28.02.2022 | 18:33

Бог да прости БЪЛГАРСКАТА църква.

Отговори
2 0
РОЛЕКСА

РОЛЕКСА

28.02.2022 | 18:46

Чадо, как ни разконспирира? Толкова се крихме...

Отговори
2 0

Анкета

Кой е най-добрият изход от политическата криза у нас?