Следвайте ни

Все повече деца се заразяват с коронавирус

viber icon

Нови случаи на COVID-19 сред деца на възраст между пет и 17 години се увеличават след период на стабилност през лятото, според известен турски медицински специалист.

Зафер Куругьол, педиатър от университета Еге в западната провинция Измир, заяви, че броят на случаите сред децата постепенно се увеличава и процентът на инфекцията се наблюдава по-интензивно в сравнение с възрастните над 60 години.

„Нуждата от интензивно лечение сред децата се увеличава и повечето от тях нямат хронично заболяване“, каза Куругьол.

Отбелязвайки, че има много случаи в детските интензивни отделения с оплаквания от висока температура и респираторен дистрес, Куругьол заяви, че честотата на заболяването при деца на възраст между 5 и 17 години е на същото ниво като възрастните.

Педиатърът каза още, че бързо разпространяващите се случаи на делта вариант също представляват заплаха за децата. Основен риск ще доведе повторното отваряне на училищата.

В Турция вече започна ваксинация на деца на възраст над 12 години, които имат хронично заболяване.  Педиатърът заяви, че има увеличение на случаите не само сред децата на възраст над 16 години, но и сред тези на възраст над 12 години .

Експертът каза, че всички деца на възраст над 12 години в страната трябва да бъдат ваксинирани незабавно.

Междувременно вътрешното министерство на Турция изпрати заповед до областните управи на всички 81 провинции в страната, в който се посочват мерки, които трябва да се следват през предстоящата учебна година.

Според документа, неваксинираните учители и персонал, включително шофьори на училищни автобуси и превозвачи на храни, ще трябва да преминават PCR тестове два пъти седмично, тъй като училищата ще започнат обучението в клас на 6 септември.

Правителството е издало набор от насоки за предотвратяване на инфекции, които включват хигиенни правила, задължителни маски по всяко време за ученици и учители и подходяща вентилация в класните стаи.

Турция е приложила над 94 милиона дози ваксини срещу COVID-19, като до момента 44 на сто от населението е ваксинирано напълно с поне две дози. 

Михаел Гушев

Михаел Гушев

Кореспондент на "Марица" в Турция

Михаел Гушев е завършил ЕГ "Г. Кирков" в Пловдив с френски език и ПУ "П. Хилендарски" със специалност "Математика и информатика". Работил е във в. "Глас", а от 1995 г. работи във в. "Марица". От 2001 г. е кореспондент на вестника в Турция. Владее перфектно френски, английски, турски и руски език.   Още

Още от категорията

Виж всички

Коментари (0)

Коментари

Отговор на коментара написан от Премахни

Публикувай

Анкета

Ако парламентарните избори са сега, за кого бихте гласували?