49
Следвайте ни

Връщат към живот църквата "Свети Никола" под кулите-близнаци

Дизайнът на новата структура е вдъхновен от мозайка от истанбулската църква "Света София"

viber icon

Испанският архитект и инженер Сантяго Калатрава възстановява гръцката православна църква "Свети Никола", която е в основите на Световния търговски център в Ню Йорк. Реконструкцията  започна през 2014 г. и се наложи, защото църквата беше разрушена по време на атентатите на 11 септември. Очаква се работата да завърши през 2023 г. Дизайнът на новата структура е вдъхновен от мозайка от истанбулската църква "Света София" (наскоро превърната в джамия).

Именно византийските църкви въвеждат формата на кръста в плана на църквите, така както и пропорциите на човешкото тяло. Антропоморфизмът е въведен в архитектурата чрез християнството, обясни арх. Калатрава. В проектирането той използва и задълбоченото изследване на връзката между византийската архитектура и числата - например, броят на ребрата в купола на „Света София” е същият като този в „Свети Никола”. Фасадата е направена от пентелически камък с полупрозрачни изрези - от тях струят приглушените светлини от църквата през нощта. Използването на пентеличен камък символизира Партенона. Идеята на Калатрава е, че „Света София” всъщност е Партенонът на православието.

„One World Trade Center“ е сградата, която зае мястото на разрушените при терористична атака кули-близнаци на Световния търговски център в Ню Йорк преди 20 години. Сградата струва 3,8 милиарда долара и е най-скъпият небостъргач, строен някога в САЩ. През 2020 г. разходите на новия Световен търговски център в размер на 335 милиона долара са надвишили приходите от 328 милиона долара, се казва в годишния доклад на пристанищната администрация.

Отдаването под наем на площи там е било слабо години наред - отчасти защото много наематели са били отблъснати от злощастната случка с терористичните атаки преди 20 години. Но отношението към работата в Световния търговски център сега се променя  - много от работниците са били толкова млади на 11 септември 2001 г., че възприемат атаките като далечно историческо събитие.

Сред тях е и  26-годишният главен редактор на „New Yorker“ Тайлър Фогат, който коментира за „The Wall Street Journal“, че повечето млади хора не приемат Световния търговски център като опасен. Сградата е отдала под наем повече от 90% от своите почти 300 000 кв.м площ, което я изравнява с други съвременни офис кули в центъра на Манхатън. Отпуснати са били и държавни субсидии, благодарение на които наемите са станали по-достъпни.

Силвърщайн нае Световния търговски център за 99 години месец преди атаката

„One World Trade Center“ е претърпял огромни разходи и се е възстановил по-бавно от другите две офис сгради на мястото, контролирано от предприемача Лари Силвърщайн. Той е бизнесменът, който с група инвеститори беше наел Световния търговски център за 99 години - това се е случило само месец преди атаката. Новите сгради на Силвърщайн стават все по-малко свързани с трагедията от 2001 г., тъй като са отделени чрез мемориала и музея от новата улична мрежа, твърдят брокери.

През 2009 г. собственикът на кулата отхвърли оригиналното име на сградата - „Freedom Tower“, което според мнозина е било твърде емоционално заредено и напомнящо за онази септемврийска сутрин. Днес този факт е в помощ на по-нормалното съществуване на „One World Trade Center“.

Мемориал и офиси изпод развалините

Мястото от 16 акра, върху което някога са се простирали кулите на Световния търговски център и пет други сгради, сега е дом на мемориал и музей от 11 септември. Тук има и транспортен център, наречен „Oculus“, проектиран от Сантяго Калатрава, търговски център и три офис сгради, включително „One World Trade Center“.

Гръцката православна църква, предназначена да замени разрушената на 11 септември, е в процес на изграждане и се очаква да отвори врати през 2023 г. Планират се още две офис сгради и жилищна кула, но строителството им все още не е започнало. В комплекса има още Център за сценични изкуства.

Даниела Арнаудова

Даниела Арнаудова

Репортер-редактор - екип "Бизнес"

Даниела Арнаудова е завършила Българска филология в ПУ „П. Хилендарски”. От 2002 г. работи в приложение „Имоти – строителство и архитектура” на вестник „Марица”.   Още

Още от категорията

Виж всички

Коментари (1)

Mimeto

Mimeto

26.09.2021 | 15:13

Лоша поличба е гръцка църква на еврейско свето място

Отговори
0 0

Коментари

Отговор на коментара написан от Премахни

Публикувай

Анкета

За кой кандидат-президент ще гласувате на 14 ноември?