71

Връщат всички глоби, платени по време на пандемията в Турция

Върховният съд в Турция отмени члена относно невъзстановимостта на административните глоби, платени за нарушаванета на забраните за носене на маски по време на пандемията - проправяйки пътя за възстановяване на всички вече платени глоби в страната.

 

Решението за отмяна на съда от 5 април е публикувано в Държавен вестник от 24 май и вече е влязло в сила.

 

С решението за отмяна, хората, които са били глобени и са платили административни глоби относно задължението за носене на маски и други забрани по време на пандемията от COVID-19 , която засегна милиони, ще могат да си възстановят платената сума.

 

Адвокат Керем Олкайто заяви, че правната полза от решението е, че „хаосът е преодолян“.

 

„Ако не беше взето това решение, тези, които са платили тези пари, щяха да се съдят пред Административния съд. Щеше да има хиляди случаи“, заяви Олкайто.

 

Според Олкайто с това решение са предотвратени хиляди колективни и/или индивидуални молби и възможна загуба на права и неравенства, тъй като „това е правилно и подходящо решение от гледна точка на закона и справедливостта“.

 

Олкайто също така подчерта, че гражданите могат да получат парите си обратно единствено чрез подаване на индивидуални молби. Платената сума няма да бъде възстанонявана автоматично в сметката на лицето, ако не е подадено подобно заявление.

 

„За всички останали платени задължения трябва да се заведе дело за отмяна по административен ред.  Следва да се подаде молба до съда за отмяна на наказанията, за които се иска да бъдат отменени. Това не е прецедент за други подобни решения“, обясни Олкайто.

Първи в страната, 4-ти административен съд на Измир заведе дело до върховния съд за анулиране на глобите, тъй като то „противоречи на принципа на равенството”, регламентирано в член 10 от турската конституция.

Коментари

Отговор на коментара написан от Премахни

Публикувай
0 коментара

Анкета

Кои партии и коалиции може да сформират правителство след вота на 2 април?