Следвайте ни

Връщат откраднати икони в църкви на остров Гьокчеада

viber icon


Културни ценности, откраднати от исторически църкви в Гьокчеада, островът, разположен в Егейско море край бреговете на северозападната турска провинция Чанаккале, се връщат в дома си. Турският министър на културата и туризма Мехмет Нури Ерсой предаде откраднатите икони на Вселенския патриарх Вартоломей I на церемония днес.

Кражбата е извършена в православни гръцки църкви в кварталите Зейтинли, Ески Бадемли и Дерекьой на острова през 2007 г., а артефактите са иззети от командването на жандармерията на Еджеабат. По време на съдебното заседание по инцидента имуществото се съхраняваше в археологическия музей в Чанаккале.

След като решението на съда стана окончателно, незабавно започна подготовка за доставяне на артефактите, състоящи се предимно от икони, в техните църкви.

Затова днес в Музея на Троя в окръг Чанаккале се провежда специална церемония, а 12 творби ще бъдат върнати в църквите като свидетелство за разбирането на Турция за протекционизма за културни ценности, независимо от езика, религията и расата, напомнят от Анкара. 

Михаел Гушев

Михаел Гушев

Кореспондент на "Марица" в Турция

Михаел Гушев е завършил ЕГ "Г. Кирков" в Пловдив с френски език и ПУ "П. Хилендарски" със специалност "Математика и информатика". Работил е във в. "Глас", а от 1995 г. работи във в. "Марица". От 2001 г. е кореспондент на вестника в Турция. Владее перфектно френски, английски, турски и руски език.   Още

Още от категорията

Виж всички

Коментари (0)

Коментари

Отговор на коментара написан от Премахни

Публикувай

Анкета

Кой е най-сериозният замърсител на въздуха в Пловдив?