1553

Връщане в мрака! Върховният съд на САЩ прекрати правото на аборт

Върховният съд на САЩ сложи край на правото на аборт в сеизмично решение, което разруши половинвековната конституционна защита по един от най-размирните и ожесточени въпроси в американския политически живот, пише БГНЕС.

Съдът, доминиран от консерваторите, отмени знаковото решение "Роу срещу Уейд" от 1973 г., което запазваше правото на жената на аборт, и заяви, че отделните щати могат сами да разрешават или забраняват процедурата.

"Конституцията не предоставя право на аборт; правомощията за регулиране на абортите се връщат на народа и избраните от него представители", заяви съдът.

Водещият извършител на аборти в САЩ, Planned Parenthood, се зарече, че "никога няма да спре да се бори" за нуждаещите се, след като Върховният съд на САЩ отмени конституционното право.

"Знаем, че в момента може да чувствате много неща - болка, гняв, объркване. Всичко, което чувствате, е нормално. Ние сме тук с вас - и никога няма да спрем да се борим за вас", написа организацията в Туитър.

Бившият вицепрезидент на САЩ Майк Пенс заяви, че правото на аборт е "изхвърлено в пепелището на историята", като приветства решението на Върховния съд, което сложи край на 50-годишната конституционна защита.

"Връщайки въпроса за абортите на щатите и народа, Върховният съд поправи една историческа грешка и потвърди правото на американския народ да се самоуправлява", заяви Пенс, потенциален кандидат за президент на Републиканската партия и водещ активист в кампанията срещу абортите.

 

Байдън: Върховният съд на САЩ направи трагична грешка

Президентът на САЩ Джо Байдън разкритикува Върховния съд на САЩ по отношение на прекратяването на правото на аборт, обвинявайки го, че излага на риск живота на жените в името на една "крайна идеология".

"Съдът направи нещо, което никога досега не е правил - изрично отнемане на конституционно право, което е толкова фундаментално за толкова много американци", заяви Байдън. "Според мен това е реализация на една крайна идеология и трагична грешка на Върховния съд"

 

Мисури стана първият щат в САЩ, забраняващ абортите
Консервативният щат Мисури в Средния Запад стана първият щат в САЩ, който забрани абортите, часове след като Върховният съд отмени десетилетия на конституционна защита на процедурата.

"Мисури току-що стана първият щат в страната, който ефективно сложи край на абортите", заяви главният прокурор на щата Ерик Шмит в Twitter. "Това е знаменателен ден за неприкосновеността на живота."

 

Калифорния, Орегон и Вашингтон се обявяват в защита на правото на аборт
Три либерални щата от Западното крайбрежие се обединиха в съвместно обещание за защита на правата на абортите след решението на Върховния съд да отмени решението "Роу срещу Уейд".

"Губернаторите на Калифорния, Орегон и Вашингтон днес обявиха Многодържавен ангажимент за защита на достъпа до репродуктивно здравеопазване, включително абортите и контрацептивите, и се ангажираха да защитават пациентите и лекарите срещу усилията на други щати да пренесат забраните си за аборти в нашите щати", се казва в изявление.

 

И Тексас забрани абортите
Главният прокурор на Тексас Кен Пакстън обяви, че абортите в щата вече са незаконни.

Тексас е сред щатите, които преди това приеха така наречените "условни закони" - мерки, които трябва да влязат в сила веднага след като Върховният съд отмени федералните гаранции за правото на аборт.

"В продължение на половин век американците трябваше да живеят под диктата на едно незаконно, противоконституционно и произволно решение на Върховния съд", изтъкна главният прокурор на Тексас. „Но това вече е минало. Днес въпросът за абортите отново е в ръцете на щатите. А Тексас вече е отговорил на този въпрос: абортите тук са незаконни."

Освен това Пакстън обяви петък, 24 юни, за почивен ден за служителите си на фона на очакваните протести във връзка с решението на Върховния съд относно абортите.

 

Коментари

Отговор на коментара написан от Премахни

Публикувай
4 коментара
ДРУГАРЯ САТАНА

ДРУГАРЯ САТАНА

25.06.2022 | 23:07

ЕМИ ТО Е ЯСНО! КОЙ ИСКА ДА РАЖДА ГОВОРЕЩО ЖИВОТ НО ОТ ЖИВОТ НО :) ОСВЕН НАСИЛА :)

Отговори
0 0
Спиро

Спиро

24.06.2022 | 22:46

"Марица", недейте да лъжите. Правото на аборт не е отменено! Всеки щат урежда това със щатски закон.

Отговори
4 0
СОФИЯ

СОФИЯ

24.06.2022 | 21:39

КЪДЕ им е ДЕМОКРАЦИЯТА

Отговори
5 2
Отговор

Отговор

24.06.2022 | 21:47

- При демократите.

Отговори
2 0

Анкета

Каква коалиция има най-голям шанс да спечели изборите на 2 октомври?