2374

"Връщаме всичко, което е наше": Путин се сравни с Петър Велики

Руският президент Владимир Путин се видя в ролята на първия руски император Петър Велики по време на честването на 350-ата годишнина от рождението му. Путин направи паралел между техните общи исторически стремежи да си върнат руските земи.

“Петър Велики води великата Северна война в продължение на 21 години. Той не взе нищо от Швеция, а само си върна това, което беше на Русия”, каза Путин след посещение на изложба, посветена на царя.

“Явно и на нас ни падна да върнем (това, което е на Русия) и да укрепим страната. И ако изхождаме от факта, че тези ценности са в основата на нашето съществуване, със сигурност ще успеем да решим задачите, пред които сме изправени.”, обясни руският президент.

Михаил Подоляк, който е главен съветник на украинския президент Володимир Зеленски, нарече думите на Путин опит за легализиране на кражбата на земя.

“Западът трябва да начертае ясна червена линия, за да разбере Кремъл цената на всяка следваща кървава стъпка… ние ще освободим  нашите територии“, коментира Подоляк.

Русия на Путин е готова да разшири визията за “това, което е наше“. Наскоро внесен в руската Държавна дума проектозакон поставя под въпрос независимостта на Литва.

Преди посещението на Путин на изложбата държавната телевизия излъчи документален филм, възхваляващ Петър Велики като твърд военен водач, който е разширил значително територията за сметка на Швеция и Османската империя.

През последните години интересът на Путин към руската история се проявява все повече в публичните му изяви.

“Путин харесва лидери, които вижда като твърди, силни управници“, каза Андрей Колесников, старши сътрудник в Фондацията Карнеги за международен мир.

“Той иска да бъде видян като модернизатор в стил Петър Велики, въпреки че ще остане в историята като жесток владетел, по-скоро като Иван Грозни“, добави той.

Коментари

Отговор на коментара написан от Премахни

Публикувай
3 коментара
Веселин ЕГН 7112136860

Веселин ЕГН 7112136860

10.06.2022 | 19:25

Напред,Другарю Владимир Владимирович Путин ! Унищожете нацистите евреи,които ограбиха Българо-Руският Безсмъртен Народ! Долу фашистки Изсраел! Долу САЩ!

Отговори
3 4
А върни Аляска, бе палячо!

А върни Аляска, бе палячо!

10.06.2022 | 17:54

Сълзи и сополи.

Отговори
4 4
Мъж като петел на дъжд

Мъж като петел на дъжд

10.06.2022 | 17:52

Виаграта изпива мозъчните клетки. Украинците му свалиха самолета за вечни времена.

Отговори
3 4

Анкета

Кой е най-добрият изход от политическата криза у нас?