2374

"Враг на Бога": Иран изпълни заканата си, осъди на смърт протестиращ

Ислямският режим в Иран изпълни заканата си, че ще екзекутира участници в протестите, започнали след смъртта на младата Махса Амини. Тя е иранка от кюрдски произход, която намери смъртта си в ареста на нравствената полиция, където се озова заради неправилно носена забрадка.

Първата смъртна присъда за "бунтове" вече е издадена според съобщение на сайта на съдебната власт Mizan Online, цитирано от АФП и БГНЕС. Обвиняемият е осъден на смърт от съд в столицата Техеран за „подпалване на правителствена сграда, нарушаване на обществения ред, събиране и заговор за извършване на престъпление срещу националната сигурност и враг на Бога“.

Друг съд в Техеран е осъдил още петима души на затвор между 5 и 10 години за „събиране и заговор за извършване на престъпления срещу националната сигурност и нарушаване на обществения ред“.

Повече от 2000 души вече бяха обвинени, почти половината от тях в Техеран, от началото на демонстрациите в средата на септември, според данни на съдебната власт.

При протестите загинаха стотици хора при безогледни репресии от страна на режима, който обявява гражданското недоволство за западен заговор.

Коментари

Отговор на коментара написан от Премахни

Публикувай
1 коментар
ПРАВО ВЕРНИ!

ПРАВО ВЕРНИ!

14.11.2022 | 15:35

ГЯУРИТЕ СЕ ПОДИГРАВАТ С АЛЛАХ! i.imgflip. com/70or0v.jpg

Отговори
0 0

Анкета

Как оценявате възнагражденията от близо 3000 лева, които ще получават общинските съветници в Пловдив?