1939
Следвайте ни

Вятърът - най-големият източник на електроенергия в Турция

viber icon

Вятърната енергия стана най-големият източник за производство на електроенергия за първи път в историята на Турция с дял от 22,6 на сто, отчетен този понеделник, съобщи турската електропреносна компания (TEIAŞ).


Вятърните електроцентрали са генерирали 178 964 мегаватчаса (MWh) от общо 791 794 MWh дневна електроенергия.


Инсталираният капацитет на вятърна енергия в Турция достигна 10 585 мегавата (MW), което я прави вторият по големина възобновяем източник след хидроенергията. Следват електроцентралите на природен газ с 22% дял от производството на електроенергия, като вносните въглищни електроцентрали са на трето място със 17,8% дял.


Наскоро, на 11 ноември, производството на електроенергия от вятърна енергия достигна дневен рекорд, генерирайки 20,1% от общата мощност.


Вятърната енергия все още изостава от водноелектрическата енергия, която в момента е лидерът за чиста енергия в Турция.


Страната даде приоритет и насърчава инвестициите в сектора на чистата енергия.


Турският вятърен капацитет и производството на оборудване за този сектор нарасна до степен, че сега се нарежда като един от 10-те най-големи производители в световен мащаб.


Растежът в този сектор вече доведе до това, че Турция стана петият най-голям производител на оборудване в Европа миналата година. И този растеж също помогна на Турция да разшири износа си до 45 страни на шест континента.


В Турция има 77 производители на вятърно оборудване, като 70% от приходите им са от износ на оборудване.


Турция се нареди сред първите пет европейски държави, които инвестираха най-много във вятърната енергия със своите над 1 милиард евро инвестиции във вятърна енергия през 2020 г., според WindEurope, асоциацията, която се застъпва за вятърната енергия в Европа и по целия свят.

Михаел Гушев

Михаел Гушев

Кореспондент на "Марица" в Турция

Михаел Гушев е завършил ЕГ "Г. Кирков" в Пловдив с френски език и ПУ "П. Хилендарски" със специалност "Математика и информатика". Работил е във в. "Глас", а от 1995 г. работи във в. "Марица". От 2001 г. е кореспондент на вестника в Турция. Владее перфектно френски, английски, турски и руски език.   Още

Коментари (0)

Коментари

Отговор на коментара написан от Премахни

Публикувай

Анкета

Кои са най-големите предизвикателства пред новото правителство през 2022-ра година?