Следвайте ни

Впечатляващо! Как мъжът с вехт костюм и жената с избеляла рокля създадоха Станфордския университет

viber icon

Един ден на Бостънската гара от влака слязла скромно облечена жена и заедно със съпруга си тръгнала към Харвардския университет, за да се срещнат с президента му. Те нямали уговорена среща.
Още от пръв поглед секретарят на президента видял, че такива дълбоки провинциалисти нямат работа в Харвард и им казал:
- Президентът ще отсъства през целия ден.
- Ще го почакаме - бил отговорът на странната двойка.
Няколко часа секретарят игнорирал посетителите с надеждата, че в някакъв момент те ще се разочароват и ще си тръгнат. Двойката обаче с поведението си успяла да го убеди, че няма намерение да си тръгне и той, колкото и да не му се искало, все пак се решил да обезпокои президента.
- Може би ако им отделите минутка, те час по-скоро ще си тръгнат?
Когато посетителите влезли, президентът ги изгледал сурово и високомерно. Първа заговорила жената:
- Имахме син, който в продължение на една година учеше във вашия университет. Той обичаше това място и бе много щастлив да се намира тук. Но, за съжаление, преди една година той внезапно почина. Мъжът ми и аз бихме искали да направим негов мемориал на територията на университета.
Президентът никак не се зарадвал на това - дори обратно, станал още по-раздразнен.
- Госпожо, - казал той, - ние не можем да си позволим да поставяме статуи на всеки, който е учил в Харвард и е умрял. Ако го бяхме правили, това място щеше да прилича на гробища.
- В никакъв случай - побързала да възрази жената - ние не желаем да установяваме статуя, ние искаме да построим нов корпус за Харвард.
Президентът огледал карираната рокля на дамата, която отдавна била загубила цветовете си, бедния костюм на господина и възкликнал.
– Корпус? Имате ли представа колко струва един такъв корпус? Че то всички сгради на Харвард струват над седем милиона долара!
Жената цяла минута нищо не казвала. След това се обърнала към мъжа си и тихо промълвила:
- Толкова е евтино да се построи нов университет? Тогава защо да не си построим свой собствен университет?
Мъжът кимнал утвърдително.
Президентът на Харвард изглеждал объркан.
Мистър и мисис Станфорд станали и излезли от кабинета. В Калифорния, в Пало-Алто, те основали университет в памет на любимия си син. Университетът носи името им - Станфордски.
От Уикипедия: «Станфорд е основан от железопътния магнат, сенаторът на САЩ Лелънд Станфорд и съпругата му Джейн Станфорд. Университетът е кръстен на единствения им син Лелънд Станфорд Младши, починал през 1884 година. Родителите му решават да посветят университета на него и Лелънд казал на съпругата си: „Децата на Калифорния ще бъдат и наши деца“...»

Още от категорията

Виж всички

Коментари (0)

Коментари

Отговор на коментара написан от Премахни

Публикувай