4232

Войната в Украйна в действие: Кой доставя оръжия на Киев и кой на Москва?

Украйна е увеличила три пъти оръжейното си производство 

Вече почти две години Украйна се държи във войната с Русия единствено благодарение на значителните оръжейни помощи от чужбина. Агресорката Русия до момента обаче не е отслабена решително, а правителството засили оръжейното производство и се снабдява с оръжие от държави, неподкрепящи западните санкции. Но докато в началото Украйна разчиташе на солидна подкрепа в този смисъл, напоследък военната помощ за Киев намалява. Все пак кой на кого какво съдействие оказва - вижте в обзора на АРД, предаде DW.

 

Украйна

Макар да е увеличила три пъти оръжейното си производство (по данни на правителството), Украйна продължава да е зависима от чуждестранните материални и финансови помощи. Наред с държавите от НАТО и почти всички европейски държави, тя е получила оръжейни доставки и от Канада, Израел, Йордания, Пакистан, Судан и Мароко. Дори неутрална Швейцария изпрати през август 2023-а съоръжение за разчистване на мини, припомня германската обществено-правна медия.

Австралия, Нова Зеландия и Япония също оказват съдействие - с несмъртоносно въоръжение (разузнавателни дронове, каски, защитни жилетки, медицинско оборудване), с обучение на украински войници, както и с парични дарения за украинската армия.

Фирми и частни лица също изпращат големи суми или военно оборудване: американският военен концерн AMMO предостави един милион патрони, „Амазон" и „Майкрософт" осигуриха възможности за борба с кибератаки. Турският производител на дронове „Байрактар" дари големи количества от своите безпилотни устройства. Солидарните с Украйна граждани на Тайван събраха дарения в размер на 33 милиона долара. Може би най-известният пример за оказване на съдействие от страна на компания обаче е предоставената от милиардера Илон Мъск система „Старлинк" - изиграла решаваща роля за комуникацията на украинските части на фронта, подчертава АРД.

  
Ролята на САЩ и Великобритания

САЩ оказват помощ на Украйна във военен план още от 2014-а година, оттам са доставени различни оръжейни системи и превозни средства за армията: противотанкови ракети „Stinger" и ракети за противовъздушна отбрана „Javelin" последваха стотиците изпратени дронове, огнестрелно оръжие и патрони. По-късно за Украйна заминаха и гаубици, бойни дронове, танкове, както и финансова помощ в размер на стотици милиони долари. Под управлението на Джо Байдън през 2023 година помощта на САЩ е на обща стойност 45 милиарда долара. Но за продължаването на помощта трябва да се произнесе Конгресът, в който републиканците са против.

Данните от Великобритания гласят, че оказаната до октомври 2023 година помощ за Украйна възлиза на 4,6 милиарда паунда, което поставя страната на второ място след САЩ сред големите дарители. Наред с танковете, бронираните автомобили и системи за противовъздушна отбрана, Великобритания оказва голямо съдействие чрез своите тайни служби, които предоставят разузнавателни данни на Украйна, посочва АРД.

 

Съдействието на Европа

Всяка от държавите членки на ЕС е оказала двустранна военна помощ на Украйна от 2022 година насам, като най-голяма е била подкрепата на Германия - за 5,4 милиарда евро през 2023-а и обещания за още 10,5 милиарда евро през следващите години.

Съотнесена към БВП се откроява подкрепата, предоставена от Литва, Естония и Латвия - и при трите държави двустранната помощ надхвърля един процент от БВП. Трите балтийски държави се чувстват директно заплашени от съседна Русия и постоянно изтъкват, че Путин трябва да бъде спрян в Украйна, преди да стигне до ЕС, припомня АРД тяхната позиция.

Общността, като цяло, също осигурява военна помощ на Украйна - до момента на стойност 5,6 милиарда евро. На следващата среща на върха на ЕС на първи февруари обаче се очакват сериозни дискусии по въпроса дали подкрепата да се запази в същия обем и дали изобщо да продължи да бъде оказвана - или в бъдеще Брюксел ще я обвърже с определени условия.

 

Русия

Още от съветско време Русия разполага с огромни капацитети за производство на оръжие, които от началото на войната допълнително са се увеличили. През декември премиерът Михаил Мишустин обяви, че междувременно Русия произвежда три пъти повече бронетанково въоръжение, два пъти повече самолети и дронове и пет пъти повече свързочна и разузнавателна техника. АРД обаче посочва, че така оповестените данни може и да са преувеличени.

Изданието припомня съдействието, оказано на Русия от Беларус в началото на 2022 година - за навлизането на руските войски от Беларус на украинска територия, както и с предоставянето на военна инфраструктура за извършването на ракетни нападения и за медицинско обслужване. Беларуски части не участват във войната, но пък в страната бе проведен фиктивен референдум за промяна в Конституцията и отпадане на статута на Беларус като страна, свободна от ядрено оръжие.

 

Дронове от Иран и снаряди от Северна Корея

От Иран Русия получава най-вече дронове „Шахед", които се използват и за целенасочени атаки срещу украинската инфраструктура. По данни на американското правителство през ноември 2022 година ирански експерти са посетили окупирания от Русия полуостров Крим, за да оказват на място подкрепа на руските части за нападенията им срещу останалата част от Украйна.

По отношение на Северна Корея предположенията на експертите са, че съществува интензивно оръжейно сътрудничество и вероятно са сключени сделки за доставки - макар Пхенян и Москва да отричат това, както отбелязва АРД. Говорителят на Съвета за национална сигурност към Белия дом Джон Кърби още през ноември 2022 година обвини Пхенян, че осигурява на Русия значително количество снаряди за използването им срещу Украйна. По данни на южнокорейското разузнаване пък междувременно Северна Корея е предала над един милион снаряда, срещу което е получила подкрепа за разработката на свой собствен шпионски сателит. Британският изследователски институт RUSI е документирал със сателитни кадри превоза на 300 контейнера от Северна Корея до Русия - първо с кораб, след което с влак до украинската граница.

 

Подкрепа от Китай, а вероятно и от Южна Африка

По сведения на американското разузнаване Китай и Русия са се договорили за доставката на смъртоносни оръжия, които е трябвало да бъдат декларирани като цивилно оборудване. От украинската армия пък съобщиха през февруари 2023 година, че все по-често откриват в пленените оръжия китайски компоненти - например за навигация на дронове или за управление на танкове.

Обвинения, че доставя оръжие на Русия, бяха отправени и към Южна Африка: по информация на американския посланик в страната Ройбен Бриджети, цитиран от АРД, в началото на декември 2022 година от Южна Африка е отпътувал кораб, натоварен с оръжия и муниции. Южноафриканското правителство, което се е обявило за неутрално в конфликта между Русия и Украйна, отхвърли обвиненията като недоказани, но обяви, че ще разследва случая, пише DW.

Коментари

Отговор на коментара написан от Премахни

Публикувай
10 коментара
Има Има

Има Има

10.01.2024 | 22:11

и много избити шopoшoляци и бандеpoвци по голямата руска земя.

Отговори
1 0
Още ли има толкова пропаднали хора,

Още ли има толкова пропаднали хора,

10.01.2024 | 18:18

които да подкрепят тая фашистка държава Русия, бе ? Един милион убити за едно парче земя - това е тая война.

Отговори
11 2
А бе другари, болшевики

А бе другари, болшевики

10.01.2024 | 17:40

Тук разни другари от разни гнусни сайтчета / като гласове и т. н. / ни обясняваха още преди 2 ГОДИНИ , как на втория ден от войната Украйна няма да има един самолет. Има още, а другия месец ще има и F-16.

Отговори
9 3
Пловдив

Пловдив

11.01.2024 | 05:52

Ще има американски дупедавец и самолети и ракети а също така ще трябва да има още нови санкции срещу Русия , който да не работят за да може на такива като теб да им отварят фтулката.

Отговори
0 0
Ангел Грънчаров от Тракия

Ангел Грънчаров от Тракия

10.01.2024 | 15:45

Майни, аз не искам с моите данъци да шорошлясвате и джендърлясвате!

Отговори
8 8
Де бре , проруzzки прошляк

Де бре , проруzzки прошляк

10.01.2024 | 16:37

Откога и мърши като теб , на социалка плащат данъци.

Отговори
6 7
Newsweek

Newsweek

10.01.2024 | 15:34

Руски модернизирани ударни безпилотни самолети KUB ще станат проблем за Украйна, съобщава Newsweek. В статията се отбелязва, че оригиналната версия на KUB-UAV, представена през 2019 г., вече е имала определени „удивителни характеристики“. Вероятно обновената версия ще нанесе много по-мощен удар по цели в Украйна, отбелязват авторите на публикацията. Изданието също така нарече дроновете KUB кошмар. Дронът, произведен от руската оръжейна компания "Калашников Концерн", разполага с подобрена бойна глава, наречена OFBCh-2.5. Бойната глава е направена от експлозива OKFOL, който е 1,7 пъти по-мощен от TNT, според European Defense Review.

Отговори
7 8
Military Watch

Military Watch

10.01.2024 | 15:32

Големите загуби на украинските ВВС са свързани с използването от руските войски на самолети Су-35 Украинската армия няма да може да компенсира загубата на самолетите Су-27, свалени от руските военни през последните дни, съобщава списание Military Watch. „Този ​​модел изтребител не е в експлоатация в други държави, които са се присъединили към Запада, което прави невъзможно компенсирането на загубите“, се отбелязва в статията. В същото време авторите посочват, че украинската армия е загубила не само самия самолет, но и квалифицирани пилоти. Отбелязва се също, че големите загуби на украинските ВВС са свързани с използването от руските войски на самолети Су-35, които превъзхождат по оборудване Су-27 и Миг-29, които са на въоръжение в украинските въоръжени сили. След доставките на допълнителни МиГ-29 в Украйна, докладите показват, че флотът е претърпял сериозни загуби през октомври - с десет дни интензивни въздушни боеве от 13 до 23 октомври, когато руските сили са свалили 17 от самолетите.

Отговори
7 6
За кои загуби на ВСУ иде реч?

За кои загуби на ВСУ иде реч?

10.01.2024 | 16:50

За "модерните" /по руSSки стандарт хвърчила/ дето падаха , като крели круши през през надта седмица ли?

Отговори
5 4
Е да де, точно  тези

Е да де, точно тези

10.01.2024 | 17:16

В Украйнския Крим. Където хвърчила на господарите на радеф падаха като в онази песен: " камъните падат...."

Отговори
5 2

Анкета

Как оценявате възнагражденията от близо 3000 лева, които ще получават общинските съветници в Пловдив?