3906

Войната в развитие: Украйна твърди, че контролира град Вовчанск, Русия - че е превзела село в Луганск

Войната в развитие: Украйна твърди, че контролира град Вовчанск, Русия обяви, че е превзела село в Луганск

 

Руската армия обяви, че е превзела изцяло село Белогоровка (на укр. - Белохоривка) в Луганска област, Източна Украйна, и е заела по-добри позиции в района. От своя страна Украйна твърди, че все още контролира около 60% от граничния град Вовчанск в Харковска област на фона на безмилостна руска офанзива, предаде Ройтерс. 

Освен за превземането на Белогоровка, Министерството на отбраната на Русия съобщи и за сражения близо до Вовчанск, Стариция и Глубокое (на укр. - Глибоке) в съседната, североизточна Харковска област, където, според него, са отблъснати две украински контраатаки.

По-рано този месец руските въоръжени сили нахлуха в Харковска област - операция, която президентът Владимир Путин обясни, че цели създаването на буферна зона, за да бъдат защитени руските граници, отбелязва Ройтерс. 

В същото време новините от Украйна са, че тя все още контролира около 60% от граничния град Вовчанск в Харковска област на фона на безмилостната руска офанзива, както съобщава заместник областният управител Роман Семенюха.

"Врагът продължава да се опитва, особено във Вовчанск, да изтласка украинските въоръжени сили от града", заяви той по украинската национална телевизия. "Около 60% от града е под контрола на украинските въоръжени сили, което означава, че атаките не спират", добави още Семенюха.

Руска петролна рафинерия в Краснодарска област е била повредена след атака с дронове през уикенда

По-рано днес служител по сигурността съобщи, цитиран от ТАСС и Ройтерс, че руската петролна рафинерия "Славянск" в Краснодарска област е била повредена след атака с дронове през уикенда. Според местни официални представители шест дрона са се разбили на територията на петролната рафинерия в град Славянск в Краснодарска област вчера рано сутринта. По информация от агенция "Интерфакс" рафинерията е спряла работа след атаката.

"Има щети. Предстои да бъдат определени мащабите и размерите", заяви служителят по сигурността Едуард Труднев.

Рафинерията "Славянск" е частно предприятие с капацитет от около 100 000 барела дневно, посочва Ройтерс. Тя прави доставки на гориво както за вътрешна употреба, така и за износ.

Според Русия украинските атаки срещу нейната територия са се засилили, откакто по-рано този месец силите ѝ започнаха операции на нов фронт в Харковска област. Москва заяви, че въоръжените ѝ сили вчера са свалили най-малко 103 дрона, включително 62 над руски региони, както и ракети "АТАКМС" (ATACMS) над Крим, френски управляеми бомби и американски ракети "ХАЙМАРС" (HIMARS).

Междувременно Украинските ВВС съобщават, че силите им са свалили всичките 29 дрона, пуснати от руските сили снощи. Според военен говорител украинските сили са свалили всичките 90 дрона от типа "Шахед", изстреляни от Русия през последната седмица. Украинският военноморски флот обяви и че негови сили са унищожили миночистача "Ковровец" на руския Черноморски флот.

Анкета

За кой отбор ще стискате палци на Евро 2024?