2374

Войната опустоши Украйна, не може да плаща външния си дълг

Кредитният рейтинг на Украйна беше намален от S&P Global Ratings, след като опустошената от войната страна поиска разрешение от чуждестранните кредитори да отложи плащанията по външния си дълг след нахлуването на Русия, предава Bloomberg.

В петък рейтингът на страната беше понижен до CC от от предишната оценка CCC+, което запази негативна перспектива предвид голямата вероятност служителите да продължат с плановете си за преструктуриране на външния дълг. Рейтингът може да бъде намален отново от S&P до ниво "фалит".

"Смятаме, че е почти сигурно, че украинското правителство ще спре плащанията по поне част от външния дълг, според това, което е документирано в момента“, каза S&P в изявлението си.

Украйна подаде официалното искане за забавяне на плащанията по облигациите по-рано през юли, а Министерството на финансите заяви, че е "получило изрични индикации за подкрепа" за плана от избрана група от най-големите си кредитори, включително BlackRock Inc., Fidelity International, Amia Capital и Gemsstock Ltd. Парижкият клуб също подкрепи плановете за спиране на обслужването на дълга. 

Коментари

Отговор на коментара написан от Премахни

Публикувай
4 коментара
Сем

Сем

31.07.2022 | 07:14

С тия огромни суми от милиарди,които потекоха към вас от цял свят-включително и от нас-тъй като плащаме задължителни вноски към ЕС,а те от своя страна ги подаряват на вас,е невъзможно да нямате пари-само че тук е въпросът-към кои джобове потекоха те?????

Отговори
7 3
Омон

Омон

30.07.2022 | 22:34

Нито педя земя от Украйна за американските кучета! Всичко за Русия.

Отговори
13 6
"Зимата идва - преместете се в Русия"

"Зимата идва - преместете се в Русия"

30.07.2022 | 22:45

Сега е момента да хванеш куфара!

Отговори
9 8
Стягащи куфара за Америка

Стягащи куфара за Америка

31.07.2022 | 01:33

И.д.и.о.т

Отговори
5 5

Анкета

Каква коалиция има най-голям шанс да спечели изборите на 2 октомври?