Следвайте ни

Вот насред пандемията: Кипърските турци гласуват за президент

Отварянето на плаж Вароша разбуни духовете на острова

viber icon

Кипърските турци гласуват днес на избори за президент, за да изберат човека, който ще ги ръководи през следващите пет години. Теди избори бяха отложени преди месеци поради пандемията COVID-19 .

Висшата избирателна комисия в турскатата част на Кипър, (самообявила се като Северно Кипърска Турска Република - СКТР) обяви, че общо 198 867 души имат право да гласуват на общо 738 избирателни секции на изборите, на които се очаква да се борят 11 кандидати.

Кипърските турци ще изберат своя президент на избори в два тура. Ако кандидатът не се яви като фаворит в първия тур, вторият кръг ще се проведе между само двама от водещите кандидати.

Въпреки че броят на кандидатите е сравнително голям, социологическите проучвания вече сигнализираха за двамата фаворити, като водещите бяха действащият президент Мустафа Акънджъ и премиерът Ерсин Татар.

Акънджъ подкрепя рестартирането на мирните преговори с посредничеството на ООН и обединяването на Кипър като бизонална и двукомунална федерация. Той също така се застъпва за продължаване на отношенията с Анкара на основата на равенство и братство, а не на възгледа към Турция като "Родина". Това е знак за умерена тенденция за отделяне на СКТР от доминацията на Анкара.

Татар не се противопоставя изрично на федерално решение, и подчертава, че евентуално заселване на острова трябва да бъде на основата на две държави. За разлика от основния си съперник Акънджъ, Татар смята, че трябва да се установят много по-тесни връзки с турското правителство.

Сред другите кандидати са главният опозиционен лидер Туфан Ерхерман, външният министър на страната Кудрет Йозерсай, синът на основателя на турския Кипър Рауф Денкташ, Сердар Денкташ, както и ръководителят на Партията за прераждане Ерхан Аръклъ.

Но часове преди изборите основните дебати в северната част на острова не бяха изборите, а отварянето на крайбрежния град-призрак Вароша за цивилни и последвалата правителствена криза.

В съвместна пресконференция с турския президент Реджеп Тайип Ердоган, за да отпразнува ремонта на водопровода Турция-Северен Кипър, Татар обяви, че правителството на кипърските турци ще отвори отново Вароша, която е била изоставена след турска военна интервенция, за да спре вдъхновена от Гърция преврат преди 46 години.

Решението предизвика сътресения в управляващата коалиция, като Народната партия (НП) се оттегли от правителството след изненадващото за тях съобщение. Те се оплакаха, че Татар не се е консултирал с тях за това радикално за острова решение.

„Тези, които правят задкулисна политика в турския Кипър ще бъдат погребани в избирателната урна“, каза Йозерсей, намеквайки, че откриването на курортния град е електорален ход.

Другите кандидати за президент също обърнаха внимание на твърденията за „външна намеса“ по случая.

Акънджъ също каза в интервю, цитиран от турския вестник Хюрийет, че за своите 45 години в политиката никога не е виждал толкова голяма намеса. Той повтори твърдението си, че турското посолство в Лефкоша е превърнато в предизборен екип, който се обединява срещу него.

От посолството отрекоха твърденията на Акънджъ, че Турция се е намесила в президентските избори в Кипър.

Оценявайки, че избирателната активност ще бъде ниска поради пандемията, политическите експерти прогнозират, че нито един кандидат няма да достигне 50-процентния праг на първия тур.

Второ гласуване е планирано да се проведе на 18 октомври, ако се наложи.

Външното министерство на Турция заяви на 10 октомври, че международната общност трябва да обмисли реалностите в Турската република Северен Кипър (ТРСК) след коментарите на Съвета за сигурност относно частичното отваряне на някои райони на спорния квартал Вароша за обществено ползване през тази седмица.

Съветът за сигурност на ООН  обсъди последните събития в петък на тема "Ситуацията в Кипър" и призова ТРСК да се откаже от частично отваряне на града.

Квартал Вароша се намира на Зелената линия, която е днешната граница между двете общности и е била затворена за заселване след решение на ООН през 1974 г. Градът е защитен с резолюция на Съвета за сигурност на ООН от 1984 г., в която се посочва, че в празния град може да живеят само първоначалните му обитатели.

Изоставеният квартал Вароша в кипърско-турския град Газимагуса е отворен частично за обществено ползване на 8 октомври.

Някога той е бил туристически рай, Кипърската Ривиера, привличащ летовници и филмови звезди за своите слънчеви почивки.

Вароша е бил любимо място на много холивудски и европейски актьори като Елизабет Тейлър и Ричард Бъртън и френския модел Брижит Бардо. Много звезди са имали вили и имения тук.

Вароша беше най-престижният туристически център на Кипър, докато конфликтът не раздели острова на две през 1974 г. и гръцко-кипърската общност в курорта избяга, оставяйки град призрак вече близо половин век.

До момента 46 години, в квартала достъп имаха единствено турските военни и тесен кръг служители на ООН.

Но в четвъртък турските кипърци свалиха оградите в този призрачен град и отвориха отново брега за гражданите.

Десетки кипърски турци отидоха с любопитство да видят "забранения град", за да се разходят в безлюдното предградие на Фамагуста.

Докато кипърските турци виждат възобновяването на Вароша като потенциален стимул за преговори за бъдещето на Кипър, кипърските гърци носят надежда курортът да бъде върнат, колкото е възможно по-скоро на тях, за да могат да го рестартират отново.

Този ход на турците, разпали страстите на острова, което предизвика протести на кипърските гърци, събрали се на контролно-пропускателен пункт, при буферната зона на ООН който разделя двете страни на острова.

Напрежението в Източното Средиземноморие е високо от месеци и ръководителят на външната политика на Европейския съюз предупреди, че възобновяването му, чрез този акт, ще "предизвика още по-голямо напрежение".  Гърция призова Турция да не продължава с идеята да отваря  квартал Вароша, който е със специален статут, а Русия заяви, че това действие  е неприемливо.

Михаел Гушев

Михаел Гушев

Кореспондент на "Марица" в Турция

Михаел Гушев е завършил ЕГ "Г. Кирков" в Пловдив с френски език и ПУ "П. Хилендарски" със специалност "Математика и информатика". Работил е във в. "Глас", а от 1995 г. работи във в. "Марица". От 2001 г. е кореспондент на вестника в Турция. Владее перфектно френски, английски, турски и руски език.   Още

Още от категорията

Виж всички

Коментари (0)

Коментари

Отговор на коментара написан от Премахни

Публикувай

Анкета

Какво първо да построи община Пловдив с парите от заема, който смята да тегли?