Следвайте ни

Вопъл от съседите: Пендаровски обяви българизация на Македония 

Не само Гоце и Яне, взеха ни и президента, пише "Вечер"

viber icon

Според президента на Република Северна Македония Стево Пендаровски "България ни е измъкнала от тотална изолация, а Никола Груевски е възстановил най-мрачната антибългарска пропаганда на бивша Югославия", пише скопският вестник "Вечер" под заглавие "Не само Гоце и Яне, взеха ни и президента. Пендаровски обяви българизация на Македония". 

"Исторически парадокс бе наследникът на ВМРО-ДПМНЕ да се чувства по-близък до Белград вместо до София. Липсата на пътна инфраструктура между София и Скопие ни пречи да излезем от тази мъгла и да осъзнаем, и осмислим историческите факти. В Скопие има десетки сръбски медии и нула български. Не искам и да чувам за някаква 4-та Югославия. На този етап "малкият Шенген" е в структурна безпомощност". 

Това са само част от посланията на президента Стево Пендаровски в интервю за българската агенция БГНЕС, отбелязва скопският вестник. Пендаровски посочва, че не приема инициативата за "мини Шенген", ако тя е компенсация или алтернатива за членство в ЕС. "Мини Шенген" има структурни слабости и не трябва да бъде нова Югославия", e заявил Пендаровски в интервюто.

"Надяваме се, че ще видим Република Северна Македония както в НАТО, така и в Европейския съюз, и работим за това". Тези думи на българския премиер Бойко Борисов цитира в. "Слободен печат" във връзка с изявлението на президента на Северна Македония. Според Борисов оценката на Пендаровски за политиката на София към Скопие е като получена най-добра оценка от "Стандард енд Пуърс". Вестникът отбелязва, че тези дни "Стандард енд Пуърс" е вдигнала кредитния рейтинг на България, който в момента е най-висок сред балканските страни. 

"Независен весник" съобщава, че преди няколко дни се е случила "хибридна атака" срещу кабинета на премиера Зоран Заев от лица, които се представили като Грета Тунберг и нейния татко. Това е заявил съветникът на премиера за връзки с обществеността Мариан Забърчанец. 

Той съобщи, че манипулаторите успели чрез официално искане до македонското дипломатическо представителство да насрочат и реализират телефонен разговор с премиера Заев, представяйки се за Грета Тунберг и нейния баща. Забърчанец заяви на конференция, посветена на електронното общество, че премиерът навреме се усъмнил в самоличността на събеседничката, но, все пак, разговорът бил воден докрай, за да се потвърдят съмненията. Веднага след завършения разговор направихме всички проверки за потвърждаване на самоличността на събеседниците и днес със сигурност можем да кажем, че разкрихме хибридно нападение срещу кабинета на премиера, каза Забърчанец. Той посочи, че след разкритието те са влезли в контакт със семейството на Грета и са ги информирали за всички детайли. Информирахме ги, че ще съобщим това публично, а от там получихме отговор, че те са много разтревожени от подобни вести, че ще съобщят за злоупотребата на отговорните институции и са много благодарни, че са били информирани за тази злоупотреба, пише "Независен весник". 

Според Забърчанец този случай на хибридно нападение е много по-изтънчен от случая с руските шегаджии, но внимателната комуникация е направила възможно той да бъде разкрит и разобличен. 

Това лято бе съобщено, че Заев е цел на руски шегаджии, които разговаряли с него няколко пъти, представяйки се за бившия украински президент Петро Порошенко и генералния секретар на НАТО Йенс Столтенберг, припомня "Независен весник", цитиран от БТА.

 


 

 

Още от категорията

Виж всички

Коментари (0)

Коментари

Отговор на коментара написан от Премахни

Публикувай

Анкета

Ако Община Пловдив разполага с 50 млн. лева за строителство догодина, с какво да започне?