71

Волгата се завръща! Произвеждат я в заводите на Volkswagen, изоставени в Русия ВИДЕО

Серийното им производство ще започне в следващите месеци, а от 2025 г. то ще се извършва в режим на пълен цикъл. Проектът се изпълнява от компанията Passenger Car Production.

 

Русия ще възстанови производството на автомобили под марката "Волга". За целта са привлечени над 600 милиона долара инвестиции, като автомобилите ще се сглобяват в заводи в Нижни Новгород, съобщава ТАСС.

Серийното им производство ще започне в следващите месеци, а от 2025 г. то ще се извършва в режим на пълен цикъл. Проектът се изпълнява от компанията Passenger Car Production. Тя е наела фабриките, които до 2022 година се ползваха от Volkswagen.

Немската компания напусна Русия след като страната стартира инвазията си в Украйна. Това направиха и много други западни автопроизводители, но нишата бързо бе заета от китайски компании.

Линията автомобили ще бъде представена от три модела: Volga C40 (седан D-сегмент), Volga K30 (кросоувър C-сегмент), Volga K40 (кросоувър D-сегмент). И трите модела използват ефективен и икономичен бензинов двигател с мощност от 188 конски сили и 300 Нм въртящ момент.

Дизайнът на радиаторната решетка съдържа приемственост с историческия облик на автомобилите Волга. Въпреки това автомобилите са ребрандирани версии на модели на китайската държавна компания Changan. Тя е най-старият автопроизводител в азиатската страна, а за последната година е продала почти 2 милиона автомобила.

Автомобилите Волга бяха представени за първи път на руския премиер Михаил Мишустин на изложението CIPR 2024 в Нижни Новгород.

"Къде се прави воланът, китайски ли е? Бих искал воланът да е руско производство. Не е толкова трудно, колкото да локализираме производството на трансмисията и всички други елементи", каза Михаил Мишустин.

"Планираме да създадем вътрешно производство на повечето критични компоненти. В момента инженерите от Нижни Новгород работят върху решения, които ще позволят дълбока локализация на платформата и основните компоненти и възли. Автомобилният клъстер в Нижни Новгород има всичко, за да реализира това - опит, традиции, производствени компетенции и най-доброто инженерно училище в страната", отговаря Александър Подоплелов, ръководител на компанията за производство на леки автомобили.

 

 

Анкета

За кой отбор ще стискате палци на Евро 2024?