4020

Военните министри от НАТО с удар по руските агенти

Министрите на отбраната на страните от НАТО ще обсъдят днес зачестилите случаи на саботажи, разпространяване на дезинформация и кибератаки срещу страни от пакта. Това съобщи генералният секретар на НАТО Йенс Столтенберг преди началото на двудневната министерска среща в Брюксел - последната преди заседанието на държавните и правителствените ръководители на страните от алианса във Вашингтон през юли.

Ще разговаряме за възможностите за отговор на тези действия, включително с обмен на разузнавателни данни и повишаване на защитата на ключова инфраструктура, с ограничаване на възможностите за работа на руските разузнавачи в държавите от пакта, добави Столтенберг. Ще обсъдим нуждата от допълнителни, дълготрайни и дългосрочни доставки на боеприпаси и техника за Украйна, посочи той. 

Русия нападна Украйна в пълно нарушение на международното право. Според международното право Украйна има право на самоотбрана, включително с поразяване на военни цели на територията на нападателя - Русия. Самоотбраната не задълбочава войната, а е право, залегнало в Устава на ООН. Имаме правото да подкрепим Украйна да използва правото си да се самозащити, без да ставаме част от конфликта, обобщи Столтенберг в отговор на въпроси на журналисти.

Анкета

Как и къде ще почивате през лятото?