2374

Военни удари повредиха части от Запорожката АЕЦ, има сериозен риск от авария

Части от украинската Запорожка АЕЦ, най-големият атомен енергиен комплекс в Европа, бяха "сериозно повредени" от военните удари, извършени в петък, 5 август. Вчера се е наложило един от реакторите да бъде  изключен според информация на украинската държавна компания "Енергоатом", цитирана от Actualno.

Сериозни щети е понесла "станция, в която се съхраняват азот и кислород, както и "спомагателна сграда", се казва в съобщението на "Енергоатом" в Telegram. Заради обстрела "има риск от изтичане на водород и радиоактивни вещества, рискът от пожар също е висок", се казва още в съобщението.

Киев и Москва се обвиняват взаимно за атаките. Руските войски са окупирали централата в Запорожие от първите дни на нахлуването си и Киев ги обвини, че съхраняват там тежки оръжия в нарушение на всякакви правила за безопасност. 

В събота Европейският съюз също обвини Русия заради обстрела. „ЕС осъжда военните дейности на Русия около атомната електроцентрала "Запорожие", написа в Twitter първият дипломат на ЕС Жозеп Борел. „Това е сериозно и безотговорно нарушение на правилата за ядрена безопасност и още един пример за незачитане на международните норми от страна на Русия”. Борел настоя Международната агенция за атомна енергия (МААЕ) да получи достъп до централата.

 

МААЕ от седмици се опитва да изпрати екип, който да инспектира обекта.

Президентът на Украйна Володимир Зеленски каза в петък, че „всяко бомбардиране на този обект е безсрамно престъпление, акт на терор“. А украинското външно министерство обяви, че „възможните последици от удар в работещ реактор са еквивалентни на използването на атомна бомба“. По-рано през седмицата МААЕ заяви, че ситуацията в атомната електроцентрала е "нестабилна". "Всеки принцип на безопасност е нарушен по един или друг начин", каза шефът на МААЕ Рафаел Гроси, цитиран от АФП.

Коментари

Отговор на коментара написан от Премахни

Публикувай
6 коментара
Пън

Пън

07.08.2022 | 16:26

Американските кучета това искат централите също и земята на Украйна затова им пращат оръжие!

Отговори
1 2
Так работают оккупантьi

Так работают оккупантьi

06.08.2022 | 21:21

Российские оккупанты завезли на территорию Запорожской АЭС оружие и взрывчатку. Об этом в эфире телемарафона сообщил представитель пресс-службы ГУР Андрей Юсов. Он подчеркнул, что сейчас международные организации, в частности МАГАТЭ, не контролируют ЗАЭС.

Отговори
2 2
777

777

06.08.2022 | 19:45

Значи руснаците от 2 месеца са завладели централата и от скука са започнали да стрелят по нея

Отговори
4 2
Богдан Попов

Богдан Попов

06.08.2022 | 19:18

Типично по фашистки маниер който е познат от Украйна. Те сё укриваха в жилищни райони, поставяха орьдия и други орьжия в болници,детски градина и домове Като принуждаваха Руската армия да стреля по тях и да разруши тези постройки и после да ги обвинят. Нищо чудно те да са отстрелям тези сгради около Ядрената централа ( почти сьм сигурен) за да обвинят отново Русия. Това са правили нацистите през Втората Световна,така и правят Сега майдансските фашисти. Ще сё молят за пощада но ще бьде кьсно мрьсни украински фашисти.

Отговори
8 5
.....

.....

06.08.2022 | 19:17

Стрелят украинци,а Русия е виновна?

Отговори
6 6
26-04-1986 АЕЦ имени В.И.Ленина

26-04-1986 АЕЦ имени В.И.Ленина

06.08.2022 | 19:01

АгреSSорите искат да направят втори Чернобил!

Отговори
3 6

Анкета

Каква коалиция има най-голям шанс да спечели изборите на 2 октомври?