Следвайте ни

Военен преврат в Мианмар

viber icon

Военните взеха властта в Мианмар с преврат. Държавата, известна преди като Бирма, се намира над Виетнам.

Водачът на управляващата партия "Национална лига за демокрация" и фактически премиер Аун Сан Су Чжи е задържана от въоръжените сили на страната, съобщи говорител на партията, цитиран от Ройтерс. По неговите думи, освен нея, са арестувани президентът Вин Мин и други висши фигури от партията.

Предполагаме, че армията организира държавен преврат, посочи говорителят, цитиран от Франс прес. Той призова хората в страната да не реагират необмислено и да действат съгласно закона.

Това става след дни на ескалиращо напрежение между цивилното правителство и влиятелните военни, породило опасения от преврат след изборите през ноември миналата година, на които "Национална лига за демокрация" спечели победа. Армията от седмици твърди, че изборите са били белязани от нередности и измами.

Достъпът до интернет в Мианма е силно затруднен, а телекомуникациите са нарушени, съобщи специализирана неправителствена организация. Държавната телевизия Ем Ар Ти Ви съобщи във Фейсбук, че не може да излъчва заради технически проблеми.

Още от категорията

Виж всички

Коментари (0)

Коментари

Отговор на коментара написан от Премахни

Публикувай