46

Водолази се гмуркат до страховития "музей на земетресението" СНИМКИ/ВИДЕО

Големият трус през 1999 г. потопи цял квартал

Изминаха 23 години от фаталното земетресение в Истанбул на 17 август 1999 г., чийто епицентър беше Гьолчук. 
DHA
Земетресението тогава бе с магнитуд 7,5 и продължи 45 секунди. Епицентърът му е в Измитския залив в Мраморно море. По официални данни жертвите на земетресението са около 17 000 души, но според някои оценки достигат 35 000 души.
DHA
Въпреки че земетресението причини драматично сериозни щети, следите му на сушата са напълно заличени през годините. 
DHA
По време на фаталния трус пропадна част от брега на Деирмендере в морето. Всички трагични факти от земетресението остават под водата с цялата си реалност и до днес. Инструкторът по гмуркане Мурат Кулакач, който наблюдава останките от земетресението, сподели, че всеки път, когато се гмурка с приятели и посетители, те преживяват отново момента на бедствието. 
 
DHA
 
Само на 12 метра от брега на морето, следите от страшното земетресение остават такива, каквито са през първия ден. Те се простират до 55 метра от брега, припомни Кулакач пред агенция Демирорен (DHA). 
 
DHA
 
Мурат Кулакач, който е инструктор по гмуркане в региона заяви: „Ние се гмуркаме в този регион и редица обекти от мига на трагедията все още са видими.
DHA
 
Мощния трус тогава е изкоренил гигантски чинари, отнесъл е къщи на 100-300 метра от мястото, където се намирали. Те и сега стоят под водата тепокътнати, от момента на трагедията. Имаме 3-етажна сграда на 18 метра в морето и е възможно да се влезе на горния етаж, като 2 етажа са вкопани в земята и сега те са се превърнали в убежище на рибни пасажи. Други останки от хотел, ресторант и кафенета и заведения за чай са все още там", сподели той.
DHA
„Два от гигантските чинари са все още живи и се захранват от подпочвените води. Други чинари стоят наклонени на няколко метра под водата. Виждаме много предмети използвани в ежедневието. Попаднахме на колички от тоито търговците са продавали кумпири и гевреци в крайбрежния парк. Минали са 23 години от земетресението, много следи са заличени на повърхността, но реалните образи и силата на природата са останали непокътнати под водата“, допълни Кулакач.
DHA
Той оприличи района като „музей на земетресението“. Много водолази от страната и чужбина искат да посетят това уникално място покрай Истанбул. „Миналата седмица имахме водолаз от Германия. Има голям интерес и от Испания, и други европейски страни. Тези, които се гмуркат покрай останките, са силно впечатлени, когато ги видят за първи път. Когато излизат на повърхността, те споделят развълнувани: „Няма такова място за гмуркане в света. Наричат ​​го „реални изображения", "музей на земетресението“. Разбира се, всички те са тъжни и дори много са просълзени от видяното.“, заключи той.
DHA

Коментари

Отговор на коментара написан от Премахни

Публикувай
0 коментара

Анкета

Каква коалиция има най-голям шанс да спечели изборите на 2 октомври?