Следвайте ни

Водният ад в Измир взе жертва СНИМКИ

viber icon

Силните валежи, започнали късно в понеделник, всяха хаос на Измир. Пътищата в третата по големина провинция в Турция бяха затлачени от кални маси.


След като градът  едва се отърси от стреса след петте земетресения с магнитут до 5.1, от снощи проливни дъждове блокираха основните артерии в центъра на града и околните райони. 


Заради бедствената ситуация общината призова жителите да не напускат домовете си, освен ако не е наложително. От областната управа, съобщават, че един човек е загинал при наводненията в квартал Мендерес.

Водни канали в квартал Балчова преляха и много жилища и магазини останаха под вода. Редица превозни средства са заседнали в калните води, причинявайки задръствания в ранните сутрешни пикови часове. Силните валежи продължават през целия ден, както в Измир, така и в близката провинция Айдън.


„Живея тук от 30 години и никога не съм виждал такова бедствие“, каза Мехмет Акьол, жител в квартал Балчова, където каналът беше задръстен от наноси и отломки. Колите, отнесени от придошлите води, се струпаха една върху друга. 


Властите обявиха, че валежите, само за 8 часа, са надминали стойностите на това, което обикновено се наблюдава през целия месец февруари. 


Общински екипи се мъчеха да отводнят районите, докато кметът Тунч Сойер призова шофьорите да не излизат по пътищата за известно време поради опасността от наводнение. Сойер написа в туитър, че прелелите водни канали, поради валежите, са причинили смущения в трамвайните и автобусните превози в някои части на града и провинцията. Сойер заяви, че извънредните валежи са се превърнали в катастрофа за района. В провинцията са се излели „18 на сто от валежите, които обикновено се наблюдават през цялата година. 126 килограма валежи са паднали на квадратен метър. Това е сериозна цифра", каза той. 


"Кордон" - известната крайбрежна алея на Измир по крайбрежието на Егейско море, също беше частично залята. Няколко улици бяха затворени за движение. Някои пътници се приютиха на покривите на автобусни спирки, за да избягат от бързо придошлата вода. 

 

При подобна водна катастрофа в провинцията през ноември 1995 г., бяха убити 61 души.

Михаел Гушев

Михаел Гушев

Кореспондент на "Марица" в Турция

Михаел Гушев е завършил ЕГ "Г. Кирков" в Пловдив с френски език и ПУ "П. Хилендарски" със специалност "Математика и информатика". Работил е във в. "Глас", а от 1995 г. работи във в. "Марица". От 2001 г. е кореспондент на вестника в Турция. Владее перфектно френски, английски, турски и руски език.   Още

Още от категорията

Виж всички

Коментари (0)

Коментари

Отговор на коментара написан от Премахни

Публикувай