71

Водни зюмбюли с размери до метър убиват рибите в Хатай

Водните зюмбюли, покриващи река Аси в Хатай (Антакия), Югоизточна Турция, привличат вниманието на онези, които ги видят, но малцина знаят, че те причиняват смъртта на рибите, оставяйки ги без кислород.

Водни зюмбюли покриха участъка от река Оронт, (на турски Аси) в Хатай, която извира в Ливан и пресича сирийската граница с Турция. 

Водните зюмбюли образуват прекрасна гледка в реката. Тази красива зеленина обаче причинява смъртта на риби и други водни създания, защото поради гъстотата си, пречи на водата да получава кислород и светлина. 

Водните зюмбюли създават и замърсяване на околната среда и затрудняват пътя на рибарите, най-вече на устието ѝ, където реката се среща със Средиземно море.

Посочвайки, че гледката е красива за гражданите, но ситуацията не е същата за рибите, местния жител Али Галип Акдаг сподели: „Водните зюмбюли покриват цялата река през един и същи сезон всяка година. Изглежда хубаво, но не е полезно за природата. „Поради вещество в корена си, кислородът във водата се изчерпва и рибата умира без кислород“, допълни той.

Рибарят Фърат Йозчелик заяви пред агенция Ихляс хабер, че водните зюмбюли са убежище за много птици. "Познавам река Оронт много добре. Водните зюмбюли могат да бъдат вредни за някои водни обитатели, но също така сериозно защитават птиците в района. Мисля, че е красива гледка, ако река Аси е винаги отворена и каналите са изчистени и проходими."

Листата на водният зюмбюл, или воден хиацинт (Eichhórnia crássipes) са събрани в розетка. В основата си имат издута част с пореста тъкан, благодарение на която растението остава на повърхността на водата.

Корените достигат до половин метър дължина и са изцяло под водата. При някои видова корените достигат и метър. Цветът наподобява на зюмбюл. На цвят е розов, син или виолетов.

Растението се размножава бързо и за кратко време покрива водната повърхност. Това затруднява придвижването дори на плавателни съдове. Поради плътния слой покрит от растенията се влошава кислородния режим във водоема и с това довеждат до намаляване на останалите обитатели.

Растението има способност да поема и акумулира инсектициди, феноли, фосфати, кадмий, никел и сребро.

Често се използва за декоративно оформление на аквариумите.

 

Коментари

Отговор на коментара написан от Премахни

Този сайт е защитен от reCAPTCHA и Google Политика за поверителност и Условия за ползване са приложени.

Публикувай
0 коментара

Анкета

Решихте ли за кого да гласувате на 9 юни?