49

Водна криза: Язовирите в Истанбул и Измир са с рекордно ниски нива

Истанбул и Измир продължават да се сблъскват с остър недостиг на питейна вода. Степента на заетост в повечето от язовирите, захранващи двете големи общини в които живеят над една четвърт от населението на страната, спадна до изключително ниски нива за октомври поради продължителните последици от сушата тази година.

Нивата на водата в язовирите на Истанбул, най-големият град в Турция, са спаднали критично, според неотдавнашни данни, публикувани от градския водопроводен и канализационен орган İSKİ.

Данните показват, че общата степен на съхранение на язовирите в Истанбул възлиза на едва 20,36 процента, най-ниската стойност, регистрирана през последните 10 години. Само преди 10 дни тази стойност беше 21,69 на сто.

За сравнение по време на сушата през 2014 г. нивото на водата в язовирите беше малко по-високо - 21,13 процента.

Особено обезпокоителен аспект от доклада разкри, че нивото на водата в 6 язовира захранващи Истанбул е спаднало под тревожната граница от 10 процента.

Нивата на водата в язовир Папучдере, един от най-тежко засегнатите, и язовир Бюйюкчекмедже спаднаха съответно до тревожните 3,51 процента и 3,97 процента, подчертавайки сериозността на кризата с недостига на вода в района.

Междувременно нивата на водата в язовир Казандере и язовир Сазлъдере са съответно 6,32 процента и 5,54 процента.

В ярък контраст, язовир Йомерли, който се подхранва с допълнителни водоизточници, се очертава като язовир с най-високо ниво на водата от 43,55 процента.

Други язовири са съответно с останал капацитет от 32 до 16 процента, а най-големия язовир в Истанбул Теркос показа обезпокоителни 9,77 процента.

Оснен Истанбул, западната провинция Измир е изправена пред подобни проблеми, тъй като нивата на съхранение на вода във всички нейни язовири са намалели драстично към 20 октомври. Нивото на водата в язовир Тахталъ, който покрива приблизително 40% от нуждите от вода на града, е достигнало най-ниското си ниво ниво през последните 14 години, според информация на Анадолската агенция (AA).

В сравнение с предходната година, нивата на заетост са намалели със зашеметяващ темп на язовир Юркмез, намалявайки от 52% на 16%, Алачатъ Кутлу Акташ от 49% на 22% и Тахталъ от 44% на 29%.

Водната криза в Турция, която се задълбочава през есента поради слабите валежи, доведе до най-ниската регистрирана степен на заетост на язовирите. В редица турски окръзи има опасност от воден режим пораси недостиг на вода.

Опустошителните последици от сушата засегнаха други жилищни райони в страната, включително популярната туристическа дестинация в Турция, Бодрум, който се бори с остър недостиг на вода поради неотдавнашното затваряне на основните два язовира, захранващи курорта.

В отговор на климатичната криза и за насърчаване на опазването на водата, властите в Анкара предприеха няколко инициативи, включително прилагане на „План за управление на сушата“ за 23 басейна в цялата страна, обявен по-рано тази година. Тези мерки имат за цел да повишат обществената осведоменост относно заплахите, произтичащи от изменението на климата, и да гарантират устойчиви и ефективни практики за умерено потребление на вода.

Коментари

Отговор на коментара написан от Премахни

Публикувай
1 коментар
Пловдив

Пловдив

26.10.2023 | 20:57

Довиват ли газ и нефт много , стават и такива неща когото само взимаш .

Отговори
0 0

Анкета

Кои са най-важните проекти за Пловдив?