1939

ВОДЕН АД: Проливен дъжд наводни Капалъ чарши и парализира Истанбул СНИМКИ/ВИДЕО

След предупрежденията за силен дъжд в 17 турски провинции, включително Истанбул и Анкара, очакваният дъжд се изля като из ведро днес в Истанбул.

АА

Стотици улици и десетки квартали бяха наводнени поради пороя, който започна в сутрешните часове в азиатската част на Истанбул. От обилния валеж и плътните облаци в сутрешните часове времето остана мрачно като нощ. 

Шахтите в града преляха

На много места в града отходните шахти преляха и образуваха дълбоки локви, в които заседнаха десетки автомобили, включително и на изходите на града по главния път D-100.  Превозните средства, използващи странични пътища, се придвижваха трудно.  

АА

Проливните дъждове наводниха и туристическия район Еминьоню. Запушени шахти предизвикаха наводнения в историческия Египетски пазар на подправките. 

Капалъ чаршия се наводни

В района Султанахмет известната Капалъ чаршия също се наводни. Десетки търговци се опитваха да спасят стоката си, а туристите избягаха панически от търговския лабиринт с над 3000 дюкянчета.

За кратко електричеството беше прекъснато в цялата чаршия. Поради обилния валеж много водосточни тръби се скъсаха и предизвикаха още наводнения в района.

АА

 Пътищата в азиатския квартал покрай Босфора Бейкоз се превърнаха в езеро заради дъжда. Основното училище там беше наводнено.

АА

Трамвайте спряха

В района на община Фатих, Аксарай  започнаха да възникват прекъсвания в трамвайните услуги. Заради локвите на някои участъци превозните средства трудно се придвижваха.

АА

Заради дъжда е нарушен и общественият транспорт. Някои спирки на метрото в Истанбул са затворени заради предпазни мерки. Управата на градския транспорт заяви, че мутрисите се движат с ниска скорост по трамвайната линия T1 винаваща покрай Босфора и Еминьоню.

АА

Самолети не можаха да кацнат

Дъждът и интензивната облачна покривка, която е активна в Истанбул, влияят неблагоприятно и на въздушния транспорт.  Поради метеорологичните условия самолетите, които искаха да кацнат на летище Сабиха Гьокчен, трябваше да направят няколко тура във въздуха.

АА

Заради проливния дъжд в Истанбул пътническият самолет на Pegasus Airlines, изпълняващ полета Тел Авив-Истанбул, не можа да кацне на летище Сабиха Гьокчен.  Самолетът, който обикаляше във въздуха и остана с критично малко гориво, беше отклонен към летище Чанаккале. Много самолети, чакащи на опашка за кацане, трябваше да направят обиколки във въздуха.  

АА

Възможни са градушки

В новото изявление, направено от службата за извънредни ситуации AKOM се съобщава, че „Силният дъжд ще увеличи ефекта си през следващите часове и ще има силни дъждовни бури на места с гръмотевици и светкавици."  

АА

Съветникът по метеорология на CNN Тюрк Орхан Шен също заяви: „Днешната система, прекомерни валежи ще достигнат европейската страна на Истанбул в обедните часове. Това може да създаде значителни проблеми там.“ Той спомена, че могат да се видят и градушки.

АА

 

Коментари

Отговор на коментара написан от Премахни

Публикувай
2 коментара
ХХХ

ХХХ

15.08.2022 | 21:25

Природа. За едни майка, за други мащеха. Особено Пловдивския район. Да завали истински напоителен и разхладителен дъжд тук е истинско събитие. Полупустинен климат през цялото лято.

Отговори
4 0
ГРАД КОЗЛОДУЙ

ГРАД КОЗЛОДУЙ

15.08.2022 | 20:27

ПРИРОДА дано да нма ЧОВЕШКИ ЖРТВИ

Отговори
2 0

Анкета

Кои са най-важните проекти за Пловдив?