1553

Внимание, прочута компания отменя наред полетите в Испания

Ирландската нискотарифна авиокомпания Ryanair отмени 10 полета и забави още 111 в Испания, тъй като персоналът на кабинния екипаж поднови стачни действия във връзка със заплащането и условията на труд, съобщиха представители на профсъюза.

Барселона, второто най-натоварено летище в Испания, е най-засегнато, като към 13:00 ч. (11:00 по Гринуич) са отменени осем полета, се казва в изявление на профсъюза USO.

Профсъюзът обаче се оплака, че стачката не е оказала по-голямо въздействие, като се обърна към правителството, което принуждава авиокомпанията да изпълнява около 80 % от полетите си и принуждава повечето екипажи да ходят на работа, заяви говорителят на USO Пау Ибарзабал.

"Смятаме, че това е злоупотреба и почти нарушава правото ни да стачкуваме", каза той.

Кабинният екипаж на Ryanair в Испания започна серия от стачки на 24 юни, в деня, в който много европейски училища започнаха летните си ваканции, съобщи АФП.

Първоначално синдикатите USO и SITCPLA призоваха за шестдневни стачки, но по-късно решиха да удължат стачните действия до 28 юли.

След това двата профсъюза призоваха за трета вълна от 24-часови прекъсвания на работа от 8 август до 7 януари 2023 г., като заявиха, че Ryanair е отказала "да води какъвто и да е диалог".

Превозвачът от своя страна заяви, че стачките са оказали слабо влияние върху дейността му в Испания, където обслужва повече от 650 маршрута.

Според профсъюзите Ryanair е единствената международна компания в Испания, която няма колективен трудов договор. 

Коментари

Отговор на коментара написан от Премахни

Публикувай
0 коментара

Анкета

За кого ще гласувате на 2 октомври?