1553

Внимание, акули изпълзяха от водата и ходят по сушата

В Папуа-Нова Гвинея за първи път са забелязани петнисти котешки акули, които са се научили да ходят по сушата с помощта на перки. Това съобщава WION. Представителите на този вид могат да изпълзяват от водата в търсене на храна, но никога не са правили това в Папуа-Нова Гвинея, граничеща с Индонезия.

За да провери слуховете за нови ходещи риби, ученият и природозащитник Форест Галанте пътува до кораловите рифове на Соломоновите острови и Папуа-Нова Гвинея и успя да заснеме на видео този вид акула. На записа се вижда как риба, покрита с кафяво-черни точки, пълзи с помощта на перки по почти безводен канал. С тромавите си движения тя прилича на морски лъв. „Това е първият път в историята, когато петниста котешка акула е документиран да се движи по сушата в Папуа“, каза Галанте.

Учените предполагат, че тези акули са развили способността да се движат по сушата, за да намерят храна там, където другите видове акули не могат. По време на отлив те се изкачват на суша върху коралови рифове и пълзят в следващия воден басейн. Тези акули растат до един метър дължина и плуват в плитчините на кораловите рифове. Те ловят раци и други безгръбначни. Не са опасни за хората.

Коментари

Отговор на коментара написан от Премахни

Публикувай
1 коментар
SHARKY

SHARKY

09.08.2022 | 10:49

МММ! ВКУСНИ БУЛГА РАЦИ! ;) НАПРАВО ГЪЛТАШ, НЕМА КОКАЛИ! :)

Отговори
0 0

Анкета

Каква коалиция има най-голям шанс да спечели изборите на 2 октомври?