71

ВМРО-ДПМНЕ с люта закана: Ще отменим договора за добросъседство с България!

Председателят на опозиционната ВМРО-ДПМНЕ Християн Мицкоски смята, че Северна Македония няма нужда от техническо правителство, което според изборния закон в страната и договорът от Пържино от 2015 г., управлява държавата 100 дни преди провеждането на парламентарни избори

В интервю по Канал 5 Мицкоски заяви, че партиите в страната трябва да се разберат за отхвърляне на техническото правителство за предстоящите през 2024 г. избори и че това решение може да бъде взето с предстоящите промени в Избирателния кодекс.

Мицкоски вижда кандидатът на партията си в президентските избори като победител, а ВМРО-ДПМНЕ, според него, ще спечели 61 от 120-те места в парламента на страната. Той отказа да отговори конкретно на въпроса дали е готов за широка коалиция, а по отношение на промените в конституцията повтори тезите си, че „под български диктат промени няма да има”.

"ВМРО-ДПМНЕ предложи референдум за договора за добросъседство с България, защото тогава не бяхме част от институциите, не бяхме част от правителството. Когато ВМРО-ДПМНЕ бъде част от правителството, има вариант да излезем от договора, ако видим, че ситуацията с България е такава, че няма възможности за преговори или преодоляване на различията. Но тогава трябва да видим коя е втората, коя е третата стъпка. Целта е защита на националните и държавни интереси”, посочи Мицкоски.

Според него няма нужда България да поставя нови искания към Северна Македония, защото всички български искания са в преговорната рамка и другите документи, които правителството на Северна Македония е приело, без да може да обезпечи гласуване в парламента.

„Авантюристичният акт на сегашното правителство направи по-комплицирано всичко това. Това (преговорната рамка) сега е реалност, но реалност са и 14-те присъди от Европейския съд за правата на човека в Страсбург. И се оказва, че не е виновна България, която не иска да изпълни тези присъди, виновно е ВМРО-(ДПМНЕ), което не е преговаряло за тази преговорна рамка и отказва да я приеме. Реалност е и резолюцията в българския парламент, в която не се признава македонския език. Затова трябва да преизпитаме ценностите, в които вярваме, за да видим дали са едни и същи. Ако ЕС за много по-маловажни въпроси може да ограничи или спре европейските структурни фондове за Унгария или Полша и по геостратегически причини Северна Македония наистина трябва да започне този процес (на преговори), а България една четвърт не може да направи без структурните фондове, тогава нека да видим за какви ценности и еднакви стандарти говорим”, каза Мицкоски, цитиран от БТА.
От управляващия СДСМ веднага реагираха на интервюто на Мицкоски.

„Проевропейската коалиция, водена от СДСМ, ще спечели изборите и кандидатът за президент, предложен от СДСМ, ще бъде президент на страната. След изборите СДСМ отново ще състави проевропейско коалиционно правителство, а Димитър Ковачевски отново ще бъде министър-председател”, заявиха от управляващия СДСМ и посочиха, че победата на проевропейския блок, воден от тях, „гарантира, че ще доведе страната до пълноправно членство в ЕС”.

Коментари

Отговор на коментара написан от Премахни

Публикувай
2 коментара
rtyty

rtyty

24.11.2023 | 15:11

Знаете ли, че 74% от заседналите хора развиват хемороиди и те също могат да бъдат причинени от бременност, затлъстяване и генетика. Малко се говори за него, но на практика е масово заболяване, но има решение - профилактика или лечение на хемороиди само с едно лекарство, защото здравето е най-важно, прочетете сами!!!!---- https://mub.me/hemoferon

Отговори
0 2
Мицкоски-ВМРО-ДПМНЕ(Да ти е..ем п€тката ма€..на нейд..а),фашистко

Мицкоски-ВМРО-ДПМНЕ(Да ти е..ем п€тката ма€..на нейд..а),фашистко

24.11.2023 | 13:38

Дол’но насъскано куче,продължаваш да плюеш по България и да всяваш етническа омраза и да нагнетяваш напрежение,което накрая ще предизвика гражданска война,ама още преди това..много по-рано..някой ще ти е из’бил злобните лаещи зъбки,по’мяр нацистки безизвестен-без история,произход,книжовност и самопринадлежност,крадлив пс’ихар!Скрий се и млъкни вовеки,че някой може и да не издържи на злобните ти плямпавини и да скъса синджира..!!!

Отговори
4 0

Анкета

Как оценявате възнагражденията от близо 3000 лева, които ще получават общинските съветници в Пловдив?