49

Вместо членство: ЕС предлага визови улеснения и повече диалог с Турция

Европейската комисия предложи да възобнови диалога на високо ниво и да задълбочи сътрудничеството с Турция в областта на търговията, миграцията, както и улесняването на визовия режим и подобряването на митниците, като подчертава стратегическото значение на последната за Европейския съюз като регионална сила.

Върховният представител на ЕС по външните работи и въпросите на сигурността Жозеп Борел и комисарят, отговарящ за разширяването Оливер Вархели, обявиха много очакван документ за състоянието на политическите, икономически и търговски отношения между ЕС и Турция на 29 ноември в Брюксел.

Документът от 17 страници, който включва препоръки към ЕС, ще бъде обсъден на заседанието на Съвета на ЕС в средата на декември. В случай, че страните членки го одобрят, това ще стане официален документ, който очертава основите на връзките между ЕС и Турция през следващия период.

ЕС очевидно има стратегически интерес да развие такива отношения с Турция във всички възможни области, основани на доверие и култура на консенсус, не на последно място на фона на по-широки геополитически промени. Усилията за преодоляване на ключовите различия с Анкара трябва да продължат“, се казва в документа.

На пресконференция Борел подчерта, че въпреки че има различия с Турция по въпросите на външната политика, има някои въпроси, по които двете страни са съгласни. „И Турция, и ЕС подкрепят решение с две държави в Близкия изток. Можем да се ангажираме с този въпрос. И двамата сме част от коалицията срещу ДАЕШ и си сътрудничим в борбата срещу тероризма“, предложи той.

Една важна препоръка към Съвета на ЕС е да възобнови диалозите на високо равнище между ЕС и Турция относно икономиката, енергетиката и транспорта, които бяха прекратени през 2019 г. поради напрежението между Анкара и Брюксел относно източното Средиземноморие. Но се подчертава, че това трябва да се направи при условие, че „Турция продължава да се въздържа от всички незаконни сондажни дейности в Източното Средиземноморие", които създават проблеми с Гърция и Кипър.

Препоръчва се също възобновяване на Съвета за асоцииране и политическия диалог на високо равнище на ниво министри, организиране на допълнителни кръгове от секторни диалози на високо равнище относно климата, здравето, миграцията и сигурността, селското стопанство, както и научните изследвания и иновациите.

Докладът също така подчертава, че е необходимо модернизиране на Митническия съюз ЕС-Турция.

Що се отнася до икономиката, докладът предлага ускоряване на подписването на договори в рамките на инвестиционната платформа на Турция за стимулиране на публичните и частните инвестиции, по-специално в областта на свързаността, цифровите технологии, енергетиката, транспорта и зелените сделки, в тясно сътрудничество с европейски и международни финансови институции. „Европейската инвестиционна банка е поканена да възобнови дейността си във всички сектори в Турция“, добави той.

Докладът също така споменава миграционното споразумение между Турция и ЕС от 2016 г., което включва обещания на последния за либерализиране на визовия режим. Комисията препоръчва засилване на усилията на Турция за спиране на незаконните миграционни потоци към ЕС.

Що се отнася до одобренията на визи, комисията препоръчва на Съвета на ЕС да проучи възможностите с държавите-членки за улесняване на достъпа до молбите за визи, по-специално за определени специфични категории турски граждани, когато кандидатстват за виза за ЕС (бизнесмени, студенти, турски граждани със семейства членове на ЕС и др.).

Коментари

Отговор на коментара написан от Премахни

Публикувай
6 коментара
БОГ ОСМАН

БОГ ОСМАН

30.11.2023 | 13:59

ЕМИ НЕМА ДА СТАНЕ ГРУХТАЛАЦИ!

Отговори
1 3
И АКО МОЖЕ ДА ИМ НАБИЯТ

И АКО МОЖЕ ДА ИМ НАБИЯТ

30.11.2023 | 13:56

НЕКОЯ КОНЦЕСИ, ТАМ ВОДА, ТОК... ОТЗАД В А НАЛА ЗА ПОНЕ 100-150 ГОДИНИ ДА ГИ ДЕРАТ СЪС СМЕТКИТЕ. С ВИНЯТА СИ ОСТАВА С ВИНЯ ДО СЕКИРАТА!

Отговори
1 2
ЕВРО С ВИНЕТЕ

ЕВРО С ВИНЕТЕ

30.11.2023 | 13:54

РЕСУРСИ ИСКАТ ДА ВКАРВАТ ПРЕЗ ТУРЦИЯ.

Отговори
1 4
А КОЙ ЩЕ ХРАНТУТИ

А КОЙ ЩЕ ХРАНТУТИ

30.11.2023 | 13:51

ЧИ ФУТСКИТЕ С ВИНЕ? ПАРИ У НАТО НЕМА ВЕЧЕ :)

Отговори
1 4
За това тук няма как да прочетете - забранено е...

За това тук няма как да прочетете - забранено е...

30.11.2023 | 12:25

Иĸoнoмиĸaтa нa CAЩ пpeз тpeтoтo тpимeceчиe ce e paзшиpилa c 5,2% нa гoдишнa бaзa, cпopeд peвизиpaни дaнни oт Mиниcтepcтвoтo нa тъpгoвиятa нa cтpaнaтa. Toвa e мaĸcимaлният тeмп нa yвeличeниe oт пepиoдa oĸтoмвpи -дeĸeмвpи 2021 гoдинa, ĸoгaтo бeшe oтчeтeн pъcт oт 4,9%. Πo тoзи нaчин тeмпът нa нapacтвaнe нa бpyтния вътpeшeн пpoдyĸт (БBΠ) ce ycĸopи знaчитeлнo cпpямo втopoтo тpимeceчиe, ĸoгaтo ocнoвният иĸoнoмичecĸи пoĸaзaтeл ce yвeличи c 2,1%.

Отговори
10 2
СТЪКМИСТИКА С

СТЪКМИСТИКА С

30.11.2023 | 13:52

ГОВ НА. НЕМА НУЖДА ДА СЕ ЧЕТЕ!

Отговори
0 6

Анкета

Как оценявате възнагражденията от близо 3000 лева, които ще получават общинските съветници в Пловдив?