Следвайте ни

Влизаме виртуално в първото селище на света СНИМКИ

viber icon

Жителите на Истанбул вече могат да посетят Гьобеклитепе, едно от първите селища в света, без да се налага да пропътуват над хиляда километра. Това е възможно благодарение на цифров модел близнак на древния обект, направен от дъщерно дружество на община Истанбул.


Уникалното цифрово копие на най-стария в света исторически обект е получен чрез изчисляване на 1800 снимки, направени с 80 на сто припокриване, със софтуер за фотографометрия, който произвежда данни с милиметрична точност.


Триизмерни, подробни данни за мястото бяха прехвърлени в среда с виртуална реалност. Така "посетилелите" на виртуалния обект ще имат усещането че се намират непосредствено на място и ще могат да "пипнат" и наблюдават инфраструктурата в детайли по-близко отколкото ако са реално на историческия обект в източна Турция. 


Моделът с изключително висока разделителна способност, получен в следствие на мащабен проект, също има способността да бъде домакин на художествени и културни дейности в онлайн инфраструктура.


Проектът е представен на жителите и гостите на Истанбул в ново реставрираната сграда на музея „Газхане“ в азиаткката маст на мегаполиса.


Гьобеклитепе, който е разположен в югоизточната провинция Шанлъурфа, е в списъка на ЮНЕСКО за световното наследство от 2011 г. Открит е през 1963 г., когато група археолози е работила на мястото.


Това е най-древният мегалитен археологически обект в света. Възрастта му е поне 12 000 години. Датиран е към IX хил. пр.н.е. Градежът има кръгла форма (концентрични окръжности, броят на които достига до 20) с релефи върху Т-образни колони, предствляващи различни животни. Комплексът е бил засипан с дребен чакъл и други фрагменти в VIII хил. пр.н.е. Археологическите находки от Гьобекли тепе променят революционно представите за ранния неолит в Близкия Изток.

Михаел Гушев

Михаел Гушев

Кореспондент на "Марица" в Турция

Михаел Гушев е завършил ЕГ "Г. Кирков" в Пловдив с френски език и ПУ "П. Хилендарски" със специалност "Математика и информатика". Работил е във в. "Глас", а от 1995 г. работи във в. "Марица". От 2001 г. е кореспондент на вестника в Турция. Владее перфектно френски, английски, турски и руски език.   Още

Още от категорията

Виж всички

Коментари (0)

Коментари

Отговор на коментара написан от Премахни

Публикувай

Анкета

Ако парламентарните избори са сега, за кого бихте гласували?