71

Влиза ли Швеция в НАТО? Столтенберг идва в Турция за кандидатурата

Генералният секретар на НАТО Йенс Столтенберг се надява, че Турция ще приеме членството на Швеция.

Турция очаква Швеция да изпълни критериите за одобрение на нейното членство в НАТО.

Столтенберг също е разговарял по телефона с президента Реджеп Тайип Ердоган и потвърди, че ще пътува до Анкара скоро, за да обсъди бързото присъединяване на Швеция. 

Генералният секретар Йенс Столтенберг е на двудневна среща на външните министри на НАТО в Осло, на която присъства и шведският външен министър Тобиас Билстрьом.

Той заяви в началото на срещата, че „е дошло времето Турция и Унгария да ратифицират молбата за членство на Швеция.“ „Ние изпълнихме всичките си ангажименти.“

Стокхолм отговори на опасенията на Турция относно групите, признати за терористи от Анкара, като ПКК и ФЕТО, със закон предвиждащ затвор до 4 години за хора, осъдени за дейности, свързани с тероризъм, сътрудничество с терористични групи и подкрепа или финансиране на тях."

Законът разширява правомощията на шведските власти да задържат и съдят поддръжници и финансисти на терористични групи.

Билстрьом допълни, че ПКК е била активна в Швеция и е работила за финансиране на тероризма в Турция. Министърът отбеляза, че групата също е печелила от незаконни продажби на наркотици и е използвала Швеция като база за събиране на средства.

Шведското членство е добро не само за Швеция, скандинавските страни, Норвегия и балтийския регион, но е добро и за целия НАТО. Това ще укрепи НАТО и това, разбира се, е добре и за Турция и всички други съюзници, “, съобщи Столтенберг пред репортери на срещата на върха.

„Швеция доказа и демонстрира, че изпълнява тристранния меморандум, подписан в Мадрид. Страната трябва да се присъедини възможно най-скоро към алианса", допълни той.

Шефът на НАТО подчерта, че Турция има основателни опасения за сигурността и никоя друга членка на НАТО не е претърпяла повече терористични атаки от Турция. „Затова е важно да работим заедно с Турция за борба с тероризма във всичките му форми и проявления. Приветствам това, което съюзниците от НАТО правят", заключи той.

Коментари

Отговор на коментара написан от Премахни

Публикувай
1 коментар
Цончо Гела

Цончо Гела

02.06.2023 | 14:45

И тебе ще наплюя другия път, да знаеш!

Отговори
3 0

Анкета

За кого ще гласувате на кметските избори в Пловдив?