71
Следвайте ни

Влакчетата в истанбулското метро летят със 120 км/ч 

Линията ще превозва 600 хил. пътници дневно

viber icon

Започнаха пробни пускания на метролиния, която ще свързва центъра на Истанбул Гайреттепе с летището в Истанбул. Линията, която трябва да бъде отворена през следващата година, ще бъде най-бързата в страната със 120 км/ч. 


Планирано е Истанбул да получи новата метролиния през първото тримесечие на 2022 г. Линията ще е между финансовия център Гайреттепе и летище Истанбул и ще бъде свързана с други линии на метрото, както и с високоскоростен междуградски влак.


Министърът на транспорта и инфраструктурата Адил Караисмаилоглу се присъедини към пробното пускане на линията на метрото тази седмица. Композициите ще бъдат от влакове с местно произведени двигатели.


Новата линия ще има девет спирки по маршрута си до летище Истанбул, разположено в северозападната част на европейската страна на града. Очаква се 37,5-километровата линия да осигури удобно и бързо пътуване за пътниците на авиокомпаниите, които искат да избегнат влошаващия се трафик в града.


Строителството на линията стартира през януари 2020 г. По трасето вече започнаха изпитания с десет комплекта влакове. Караисмаилоглу каза, че междувременно продължават довършителните работи на шест станции. „Деветдесет и шест процента от линията е завършена и ще обслужва 600 000 пътници дневно“, каза той. Последната спирка, летище Истанбул, е разделена на три секции, една за главния терминал, една за втори терминал и една за товарния терминал.


Караисмаилоглу каза пред репортери, че мегаполиса досега има железопътна мрежа от 259 километра и след като текущите проекти бъдат завършени, тя ще достигне 363 километра. Заедно с министерството, Истанбулска голяма община също е предприела нови проекти за метролинии.


Пътниците ще могат да пътуват между до летището за 33 минути. Пътуването между известния площад Таксим и летището ще отнеме 41 минути – нещо, което отнема повече от един час сега, заради трафика в града.

Михаел Гушев

Михаел Гушев

Кореспондент на "Марица" в Турция

Михаел Гушев е завършил ЕГ "Г. Кирков" в Пловдив с френски език и ПУ "П. Хилендарски" със специалност "Математика и информатика". Работил е във в. "Глас", а от 1995 г. работи във в. "Марица". От 2001 г. е кореспондент на вестника в Турция. Владее перфектно френски, английски, турски и руски език.   Още

Още от категорията

Виж всички

Коментари (0)

Коментари

Отговор на коментара написан от Премахни

Публикувай

Анкета

Какво е най-важното, което новото правителство трябва да свърши в следващите месеци?