1553

Владимир Шопов: Евтини горива срещу юани, в Москва вече има недоволни

Посещението на руския президент Владимир Путин в Китай допълнително консолидира стратегическото партньорство между двете държави. Това мнение изрази в интервю за БНР политологът Владимир Шопов.

Свидетели сме на оформянето на много ясна стратегическа ос, която включва не само Китай и Русия, но и държави като Иран и Северна Корея, допълни той.

Това е 43-та среща на Путин със Си Дзинпин. Този път беше използван специфичен език, с който да бъде описана връзката между двете страни. Заговори се за нова епоха, за задълбочаващи се отношения, които ще продължат за генерации напред, обясни Шопов.

Задълбочаващата се асиметрия в отношенията между Русия и Китай обаче става особено видима и вече предизвиква негативни реакции в някои кръгове в Москва, смята Владимир Шопов. По думите му, все по-ясно е, че Китай не просто купува по-големи енергийни количества от Русия, но ги купува и на по-ниски цени, а Русия все повече е принудена да използва китайския юан като платежно средство.

Това е партньорство, което гарантира оцеляването на Владимир Путин, изтъкна политологът. Относно мирния план на Пекин, за който руския президент изрази одобрение, Шопов заяви, че той не съдържа оценка за руските действия в Украйна. Според политолога Китай разбира, че има известна динамика в политическия диалог за търсене на изход от войната, затова връща в дневния ред своите предложения. Шопов допусна, че руската страна може да е била изненадана от присъствието на толкова много език, посветен на мира.

ЕС оттук нататък няма лукса да стои настрана и само да интерпретира случващото се. Европа ще трябва да намери нов инструментариум, с който да реагира на потенциалните заплахи, каза в заключение политологът.

Анкета

За кой отбор ще стискате палци на Евро 2024?