Следвайте ни

Владимир Путин и Доналд Тръмп обсъдиха контрола над оръжията

viber icon

Президентите на Русия и на САЩ Владимир Путин и на Доналд Тръмп са обсъдили по телефона стратегическата стабилност и контрола над оръжията с оглед на отговорността на двете държави за поддържането на международния мир и сигурност. Това съобщиха от пресслужбата на Кремъл, предаде БНР.

Двамата лидери са потвърдили актуалността на двустранните консултации по тези въпроси, включително по Договора за съкращаване и ограничаване на стратегическите настъпателни оръжия.

Подписаният през 2010 г. в Прага от президентите Дмитрий Медведев и Барак Обама документ е последното споразумение между Москва и Вашингтон в сферата на стратегическата стабилност.

Договорът изтича през февруари догодина и в момента се водят двустранни преговори за евентуалното му продължаване.

 

Путин и Тръмп са обсъдили също така руското предложение за среща на лидерите на петте постоянни държави- членки на Съвета за сигурност на ООН.

Била е обсъдена и иранската ядрена програма, като и двете страни са наблегнали на необходимостта от общи усилия за поддържането на регионалната стабилност и на глобалния режим на неразпространение на ядрено оръжие.

Коментари (0)

Коментари

Отговор на коментара написан от Премахни

Публикувай

Анкета

За кого бихте гласували, ако изборите бяха днес?