46

Висш командир проговори за здравето на Путин и заплахите за живота му

Началникът на британския Генщаб отхвърли като „пожелателни“ спекулациите, че руският президент Владимир Путин страда от лошо здраве или може да бъде убит.

Докато Консервативната партия избира наследник на премиера Борис Джонсън, адмирал Тони Радакин подчерта, че следващият лидер на Великобритания трябва да е наясно, че Русия представлява „най-голямата заплаха“ за Обединеното кралство и нейното предизвикателство ще продължи десетилетия. „Някои от коментарите, че той не е добре или че някой със сигурност ще го убие, са пожелателни мисли“, каза военният началник за Путин в телевизионно интервю на BBC в неделя. „Като военни професионалисти виждаме относително стабилен режим в Русия. Президентът Путин успя да отмени всяка опозиция, виждаме йерархия, която е зависима от президента Путин и така никой на върха няма мотивацията да предизвика президента Путин. И това е мрачно", добави Радакин. Сухопътните сили на Русия може да представляват по-малка заплаха сега, след като претърпяха неуспехи във войната в Украйна, каза военният началник. Инвазията е убила или ранила 50 000 руски войници и е унищожила близо 1700 руски танка, както и около 4000 бронирани бойни машини, изчисли той.

„Но Русия продължава да бъде ядрена сила. Тя има кибернетични възможности, има космически възможности и има специални подводни програми, така че може да застраши подводните кабели, които позволяват на световната информация да преминава транзитно около цялото земно кълбо.“

Украйна ще доминира във военните брифинги за наследника на Джонсън, когато той или тя встъпи в длъжност на 6 септември, каза Радакин. „И тогава трябва да напомним на министър-председателя за изключителната отговорност, която те носят с Обединеното кралство като ядрена сила, и това е част от инициативата за нов британски премиер.

Междувременно Радакин беше раздразнен за разследване на Би Би Си, според което командоси от британския елитен корпус на специални задачи (SAS) са убили най-малко 54 афганистанци при подозрителни обстоятелства преди десетилетие, но военното командване е заглушила опасенията. Военната полиция вече е установила, че "това не се е случило", но ще провери отново, ако се появят конкретни нови доказателства, каза той.

Коментари

Отговор на коментара написан от Премахни

Публикувай
0 коментара

Анкета

Каква коалиция има най-голям шанс да спечели изборите на 2 октомври?